תקנות לפיקוח על ייצוא של בעלי חיים ושל תוצרת מן החי (מוצרי עוף), התשל"ז-19761 בתוקף סמכותי לפי סעיפים 4, 6, 10, 12, 13, 14, 15, 16 ו-23 לחוק לפיקוח על ייצוא של בעלי חיים ושל תוצרת מן החי, התשי"ז-1957 (להלן - החוק), וסעיף 20 לפקודת מחלות בעלי חיים, 1945 (להלן - הפקודה), ולאחר התייעצות בוועדה מייעצת שמונתה לפי סעיף 11 לחוק, אני מתקין תקנות אלה: |
1. (תיקון התשס"ז) בתקנות אלה - '"מבקר" - רופא וטרינרי ממשלתי שמונה להיות מבקר לפי סעיף 3 לחוק; (תיקון התשס"ז) |
2. לא ייצא אדם מוצר עוף אלא אם ייצורו נעשה במפעל וקויימו בו, בייצורו, בבדיקתו ובהובלתו, בעוסקים בייצורו, במפעל שבו יוצר ובכלי רכב שבו הובל, הוראות החוק, הפקודה ותקנות אלה. |
3. (תיקון התשנ"ה) (א) האישור האמור בסעיף 4(א) לחוק יינתן בטופס לפי התוספת הראשונה. (ב) כל הסימונים המציינים תקנים של סוגים ומינים ושל חלקים של בשר עוף טרי וכן נורמות לזהות והרכב וכל הרצפטורה אשר משמשים להכנת מצרך טעונים אישור של שירותי הפיקוח של הארץ המיבאת, לפי הדפסתם והצמדתם, וכל מצרך אשר הוצג לשם קבלת אישור ליצוא חייב בעיבוד וסימון בהתאם לנאמר בתקנה זו. (ג)2 בעד אישור כאמור בתקנת משנה (א) ישלם מבקש האישור, במועד מתן האישור, אגרה בסך 44.00 שקלים חדשים. |
4. התעודה האמורה בסעיף 4(ג) לחוק תינתן בטופס לפי התוספת השניה. |
5. ההודעה האמורה בסעיף 7 לחוק תינתן בטופס שבתוספת השלישית. |
6. מבקר שהוגש לו מוצר עוף לבדיקה לפי סעיף 4(א) לחוק, ימסור החלטתו למבקש תוך שבעה ימים מהיום שבו הוגש לו המוצר לבדיקה. |
7. (בטלה). |
9. (א) לא יקים אדם ולא יפעיל מפעל המיועד לייצור מוצרי עוף ליצוא אלא אם נבנה על פי חוק התכנון והבניה, התשכ"ה-1965, וניתן לגביו אישור מאת המנהל, ולא יופעל המפעל אלא בהתאם לתנאי כתב האישור, ובלבד שניתן לו רשיון על פי חוק רישוי עסקים, התשכ"ח-1968. (ב) כתב האישור ישא מספר סידורי אשר ישמש מספר זהוי של המפעל. (ג) מפעל שצויין בכתב האישור שניתן לו כי הוא פטור מתקנות אלה או מקצתן, לא יהא רשאי לייצא מוצרי עוף אלא למדינות שפורטו בהודעת שר החקלאות לפי סעיף 18(א) לחוק בקשר לפטור האמור. (ד) פג תקפו של כתב האישור או הופר תנאי מתנאיו, יראו את המפעל כמפעל שלא ניתן לו כתב-אישור. |
10. (א) בקשה לכתב אישור תוגש למנהל בכתב מאת בעל המפעל והיא תכלול פרטים אלה: (1) שם המפעל ומענו; (2) סוג המפעל; (3) פירוט מוצרי עוף שייווצרו במפעל; (4) שם בעל המפעל ומענו. (ב) לבקשה יצורפו כל המסמכים, התכניות והמפרטים הנדרשים לפי התוספת הרביעית כשהם מאושרים על-ידי הרופא המחוזי וכן עותק הרשיון להפעלת המפעל לפי חוק רישוי עסקים, התשכ"ח-1968. |
11. 3 (תיקון התשל"ט) בעד מתן כתב אישור תשולם במעמד הגשת הבקשה אגרה בסכומים אלה: למפעל שהוא משחטה בלבד - 78 ש"ח; למפעל שאינו כולל משחטה - 157 ש"ח; לכל מפעל אחר - 242 ש"ח. |
14. לא יפעיל אדם מפעל מאושר אלא אם המנהל בדק אותו ואישר בכתב כי המפעל מתאים לדרישות תקנות אלה, לתכניות ולמפרטים שהוא אישר ולתנאי כתב אישור. |
20. 4 (תיקון התשל"ט) (א) בעד בדיקה לפי תקנת משנה 19(ג)(2) תשולם אגרה בסכום של 39 ש"ח לכל שעת בדיקה במפעל ושעת נסיעה אליו וממנו, של המנהל ושל כל מי שהמנהל נעזר בו בבדיקה, לרבות מי שאינו עובד מדינה; הודעת המנהל בדבר מספר השעות כאמור תשמש ראיה חותכת לנאמר בה, לכל ענין ובכל מקרה. (ב) האחראי על המפעל ישלם את האגרה תוך שבוע ימים מעת שנמסרה לו ההודעה האמורה בתקנת משנה (א). |
23. (בטלה). |
24. אדם העוסק בייצור במפעל יהיה לבוש בגדים וינהג כפי שנקבע בתוספת הששית. |
27. לא תתחיל משמרת ייצור במדור כלשהו במפעל אלא אם הוא נקי ומחוטה בהתאם לתקנות אלה. |
28. לא יבוצע ייצור במפעל, אלא אם שורר בכל מקום במפעל אור בעצמה של 300 לוקסים לפחות. |
29. לא תבוצע במפעל פעולת ייצור כלשהי אלא במדור ובמקום המיועדים ומתאימים לכך. |
31. (א) לא יופעל מפעל לשם ייצור אם לא נמצאים בו באותה עת פקחים במספר שקבע מבקר לגבי אותו מפעל. (ב) פקח יבצע הוראות מבקר או הוראות וטרינר מפקח, בכל הנוגע לביצוע החוק, הפקודה ותקנות אלה. (ג) פקח יבצע את התפקידים המוטלים עליו על פי תקנות אלה, בכפוף לכל הוראה של מבקר או וטרינר מפקח שניתנה לו. |
32. אחראי על מפעל אשר נצרך לשירות הפיקוח שלא בשעות משמרת ייצור רגילה, יודיע על כך למנהל מראש וישלם את המגיע לצוות הפיקוח בשיעור ובצורה שקבע המנהל. |
33. לא יכניס אדם בעלי חיים למפעל אלא אם הם עופות המיועדים לשחיטה במפעל. |
34. (א) לא ייכנס אדם למפעל, והאחראי על המפעל ימנע כניסתו, אם אין בידו היתר-כניסה בכתב שנתן לו וטרינר מפקח (להלן - היתר כניסה). הוראה זו לא תחול על מפקח כמשמעותו בסעיף 2 לפקודת בריאות העם, 1940. (ב) היתר-כניסה יינתן לאדם אם דרושה כניסתו למפעל, ובלבד שמלאו לו 16 שנה והוא נבדק בדיקה רפואית תוך 30 יום קודם למתן היתר-הכניסה ונמצא חפשי מגורמי מחלה-מדבקת במצב המאפשר העברת המחלה ומזיהום מיקרוביאולוגי הנובע מתהליך דלקתי, ומסר לידי וטרינר מפקח תעודה רפואית על ממצאים אלה. (ג) תקפו של היתר-כניסה יהיה לתקופה האמורה בו ובלבד שלא תעלה על שנה. |
40. כל מבקר, וטרינר מפקח או פקח, חייבים לשאת בכל עת שהותם במפעל אמצעי זיהוי אשר נתן להם המנהל, ולפי בקשת האחראי על המפעל עליהם להציגו. |
42. לא יוצמד תו רשמי, קיצורו או דומה לו למוצר עוף או למכל או לאריזה המכילים מוצר עוף, אלא בידי וטרינר מפקח, פקח, או איש אחר שהסמיכו המנהל. |
45. לא יושהה במפעל עוף כשהוא חי, פרק זמן העולה על 18 שעות מעת הכנסתו למפעל. |
46. לא יוציא אדם עוף חי מהמפעל אלא אם בידיו אישור לכך מאת וטרינר מפקח ובהתאם לתנאי האישור. |
53. החליט וטרינר מפקח, על פי ממצאי בדיקתו או בנוסף להם על פי ממצאי הבדיקה המעבדתית, כי עוף שחוט או חלק ממנו אינו ראוי למאכל אדם, יפסול אותו בתעודה. |
54. |
55. (א) עם גמר תהליך ניתוק הקרביים מעוף שחוט, יישטף ויירחץ בשר העוף במים המותזים בחזקה באמצעות מיתקן התזה המופעל על-ידי מגבר-לחץ ויוכנס לשם קירור מוקדם למכלים שבהם מים המתחלפים קבע ושהטמפרטורה שלהם אינה עולה על 7° צלזיוס. (ב) (1) לאחר שבשר עוף יגיע בתהליך האמור בתקנת משנה (א) לטמפרטורה של 10° צלזיוס, יקורר בתוך מערכת קירור לטמפרטורה של 4° צלזיוס או פחות, בתהליך שיימשך פרק זמן כדלקמן: (א) כאשר משקל יחידת בשר עוף כלשהי במערכת (להלן - משקל היחידה) הוא פחות מ-1.80 ק"ג - עד ארבע שעות; (ב) כאשר משקל היחידה מ-1.80 עד 3.60 ק"ג - עד שש שעות; (ג) כאשר משקל היחידה עולה על 3.60 ק"ג - עד שמונה שעות; (2) על אף האמור בפיסקה (1) מותר לקרר בשר עוף בחדר קירור באמצעות הזרמה מתונה של אוויר קר על הבשר באופן שהטמפרטורה הפנימית שלו תופחת תוך 16 שעות ל-4° צלזיוס או פחות. (ג) לאחר ביצוע הקירור כאמור בתקנת משנה (ב) או כאמור בתקנה 56(א), יוחזק בשר עוף בכל עת, מלבד תוך כדי הכנתו לאריזה או אריזתו כאמור בתקנה 56, בטמפרטורה שאינה גבוהה מ-4° צלזיוס, ובמקרה של קירור לפי תקנה 56(א) - גם כשכל שכבה של יחידות בשר עוף מכוסה בשכבה נאותה של פתיתי קרח, או יוקפא ויוחזק מוקפא כאמור בתקנה 59. (ד) עופות המוחזקים במפעל ארוזים למעלה מ-24 שעות יוחזקו בחדר אשר בו הטמפרטורה 4 1.8 צלזיוס או פחות. (ה) (1) במערכת צינון של מים וקרח יובטח שהקרח הוכן ממקור מים מאושר; גושי קרח יירחצו לפני קרישתם על-ידי התזת מים ממקור מים מאושר על כל צידי הגוש; גושי קרח ופתיתי קרח יוחסנו בתנאים סניטריים. (2) מכלי צינון אוטומטיים יהיו מצויידים במד קור רושם עם מעגל רישום של 24 שעות; תרשים הטמפרטורות היומי יימסר לוטרינר המפקח עם גמר כל יום עבודה. (3) במכלי צינון אוטומטיים הספקת המים הטריים למדור הראשון של המערכת חייבת להיות לפחות 2 ליטר מים ליום לפטם ו-4 ליטר מים ליום לתרנגול הודו; מי הצינון חייבים להיות נקיים; יש להבטיח זרימת יתר (Over-flow ) מתמדת; יש להתקין מדד מים למדידת המים הנקיים המוכנסים למדור הראשון כאמור אשר נותן קריאה מצטברת. (4) עם עצירת הסרט הנע או המעלית המרחיקים את בשר העוף ממכל הצינון, יש להפסיק את הטלטול וההנעה של בשר העוף במכל הצינון; במכל שבו נעצרה התנועה לא יושאר בשר עוף יותר מ-15 דקות אלא אם הטמפרטודה של מי הצינון הורדה ל-4° צלזיוס. (5) רגליים, ירכיים, גופות מחולקות, חזה מחולק ושאר חלקי בשר עוף מפעולות הביקורת הוטרינרית יקוררו על-ידי אוויר קר, קרח או התזת מים קרים תוך ניקוז מתמיד, אך לא במי קרח. (ו) (1) מיד עם ניתוק הקרביים מעוף שחוט ינותקו מהם האיברים הפנימיים שיישטפו במים בשיטה שהורה המנהל, יוכנסו למכל שבו סידורי ניקוז יעילים בשכבות שעובי כל אחת מהן אינו עולה על 5 ס"מ, כשכל שכבה של איברים פנימיים מכוסה בשכבה נאותה של פתיתי קרח; המכל יוחסן בחדר קירור שבו שוררת בכל עת טמפרטורה שאינה גבוהה מ-4° צלזיוס; הפעולות האמורות בפיסקה זו יבוצעו ברציפות וללא הפסק, ובכל מקרה יסתיימו לפני תום שעתיים מעת ניתוק הקרביים מהעוף השחוט. (2) כשמכל צינון אוטומטי משמש לצינון איברים פנימיים, לא תהיה הספקת המים המאושרים פתותה מליטר אחד ל-10 פטמים, וכאשר גם צוארים יצוננו יש לספק ליטר אחד ל-5 פטמים. הטמפרטורה של מי הצינון לא תעלה על 1.8° צלזיוס. (3) לאחר סיום הפעולות האמורות בפיסקה (1) יוחזקו איברים פנימיים בכל עת, מלבד תוך כדי הכנתם לאריזה או אריזתם כאמור בתקנה 56, בטמפרטורה האמורה בתקנת משנה זו וכשכל שכבה של איברים פנימיים מכוסה בפתיתי קרח, או יוקפאו ויוחזקו מוקפאים כאמור בתקנה 59. (ז) מכל האמור בתקנת משנה (ו) או בתקנה 56(א) יהיה עשוי מפלסטיק בלתי רעיל או ממתכת-אל-חלד ויחולו עליו הוראות תקנה 77(ד) ו-(ה). |
57. על אף האמור בתקנות 55 ו-56, תבוצע בבשר עוף ובאיברים פנימיים, תוך 48 שעות מעת תחילת קירורם לפי תקנה 55(ב), (ג) ו-(ו), אחת מפעולות הייצור האמורות בתקנות 59, 62, 63, 64 ו-66. |
59. (א) מוצר עוף מוקפא ייוצר בשיטות, בדרכים ובאמצעות תכשירים אשר המנהל אישר מראש ובכתב. (ב) תהליך הקפאה של בשר עוף ואיברים פנימיים לשם ייצורם למוצר עוף מוקפא, ייעשה מתחילתו ועד סופו בטמפרטורה של מינוס 28° צלזיוס או פחות. (ג) מוצר עוף מוקפא יוחזק בכל עת בטמפרטורה של מינוס 18° צלזיוס או פחות. (ד) בשר עוף מיועד להקפאה יוקפא בחדר הקפאה בהתאם לתקנת משנה (ב) תוך 48 שעות וזאת לאחר צינון מוקדם בהתאם לתקנה 55(ד). (ה) הקפאת עוף שחוט תיעשה באופן שהטמפרטורה במרכז האריזה תגיע למינוס 18° צלזיוס תוך 96 שעות מעת הכנסתו לחדר ההקפאה; הקפאת בשר עוף תיעשה באופן שהטמפרטורה במרכז החבילה תגיע למינוס 18° צלזיוס תוך 72 שעות. (ו) על פי בקשה בכתב ובהתאם לתנאים שיקבע המנהל, תותר העברת עוף שחוט או בשר עוף לפני הקפאתו ממפעל מאושר אחד למשנהו לשם הקפאה; שירות הפיקוח הוטרינרי רשאי בכל עת לבקר במיתקני הקירור המשרתים את המשחטה, לוודא קיום ההוראות הכלולות בתקנת משנה (ה). (ז) בשר עוף טרי המיועד לקירור על-ידי הכנסתו ישירות אל תוך תא ההקפאה במפעל, יוקפא תוך שעתיים מאז שחיטתו ב"מצנן לוחיות" (Plate Freezer ) או בכל מערכת צינון מאושרת אחרת שאישר המנהל ואשר בתוכה תקויים טמפרטורה של מינוס 5 23° צלזיוס או פחות. (ח) מוצרי עוף המנויים להלן לא יכילו שיעור של עור העולה על הקבוע לצדם לגבי בשר עוף טרי או לגבי בשר עוף מבושל:
(ט) (1) באישור המנהל מותר להזריק אל תוך עובי השריר של בשר עוף תמיסה המכילה חמרים תפקודיים כגון תבלינים, משפרי טעם, תחליבים, פוספטים, מיץ תמצית, תרכיז בשר עוף, חמאה, שמני מאכל, בנפרד או בתערובת, כל אחד לחוד וכל צרוף שלהם; החדרת חומר מוזרק כאמור לא תגדיל את המשקל מעל למשקל של המוצר הגלמי, לאחר השריה, שטיפה וצינון, בשיעור העולה על 3 אחוזים; משקל נוסף זה יחשב כחלק של משקל בשר העוף לצורך קביעת משקל הנטו לפי הוראות הסימון. (2) סימון מוצרים כאמור ייעשה בהתאם לתקנה 73; הטבעות המסמנות ומגדירות מוצרים אלו יאושרו מראש ולפני השימוש מטעם רשות הפיקוח הוטרינרי של הארץ המיבאת; אישור ההטבעה לשימוש על מוצר מסוים מותנה ביכולת האחראי על המפעל להבטיח באמצעות מערכת בקרה מאושרת של המפעל גבול בטחון של 0.33% לגבי שיעור ההגדלה המותרת של 3% כאמור, היינו כך שאחוז החומר המוזרק במוצר המוגמר אינו גדול מ-3.3 אחוז ואינו קטן מ-2.7 אחוז; מערכת הבקרה של המפעל חייבת להיות מסוגלת להוכיח בכל עת התאמה לדרישה זו; כאצווה תחשב כמות מוצר עוף שיוצרה במשמרת ייצור אחת. |
61. לא יופשר בשר עוף מוקפא אלא אם הוא עטוף עטיפה אטומה; ההפשרה תיעשה על-ידי התזת מים או השריה במכל מים; על אף האמור לעיל, בשר עוף מוקפא שאינו עטוף בעטיפה אטומה יופשר בתליה או על שולחנות מחומר אל-חלד, משופעים ומנוקזים להרחקת נוזלי ההפשרה. |
62. מוצר עוף מבושל או מוצר עוף ממולח הטעון בישול, יבושלו עד שיגיעו לטמפרטורה פנימית של 71° צלזיוס לפחות. |
63. מוצר עוף מעושן יעושן עד שיגיע לטמפרטורה פנימית של 69° צלזיוס לפחות. |
64. (א) מוצר עוף משומר ייארז בתנאים אלה (להלן - מוצר משומר): (1) בתכוף לפני מילויו של מכל במוצר עוף - בין שהמכל עשוי ממתכת, מזכוכית או מחומר אחר - יישטף המכל היטב, כשפתחו מופנה כלפי מטה, בזרם מים בלחץ אשר יבטיח ניקוי יעיל של כל השטח הפנימי של המכל ושולי פתחו; (2) מכל שנשטף כאמור בפסקה (1) יוחזק, עד למילויו, בתנאים אשר ימנעו את זיהומו; (3) המכל ייסגר הרמטית לאחר מילויו ויחומם מיד לאחר מכן בטמפרטורה ובמשך זמן מתאימים כדי להבטיח שהמוצר שבתוכו יעמוד בתנאי הובלה, החסנה ומסחר הרגילים בארץ היבוא או בישראל, לפי התנאים הקשים יותר; (4) בגמר תהליך החימום האמור בפיסקה (3) ולאחר קירור, ייבדק המכל בידי איש מאומן לכך שמינהו האחראי על המפעל והוא ידחה כל מכל המראה סימנים של אי-תקינות, כגון מילוי עודף או חסר, העדר תת-לחץ, סגירה בלתי הרמטית או פגימה כלשהי במכל; (5) יש לסמן כל אצווה של המוצר בזמן היותו בעיבוד ובמיוחד לפני הכנסתו לטיפול בחום, על-ידי הצמדה לרטורטה, לסל או למכל אשר בהם אריזות, בתו סימון אשר יחליף את צבעו כאשר האריזה התחממה כנדרש בתהליך טיפול בחום; המנהל רשאי לאשר להבטחת מטרה זו גם אמצעי אחר כל עוד שוכנע מיעילותו; (6) המכל יסומן בתווית ובהטבעה כמפורט בתקנות אלה. (ב) המנהל רשאי להתיר הכנת מוצרי עוף, במקרים מיוחדים ובתנאים שהוא יקבע, כמוצר משומר ללא בישול בטמפרטורה ולחץ כנדרש בתקנת משנה (3); מוצרים אלה, אם הם מוקפאים, יסומנו "שמור בהקפאה", ואם אינם מוקפאים, יסומנו "עלול להתקלקל, שמור בקירור". |
65. תכנו של מכל שנדחה כאמור בתקנה 64(4) יושמד בהתאם לתקנה 54, ואולם יהא מותר להעביר את התוכן למכל אחר בתנאי שייעשה בהם ככל האמור בתקנה 64 ושההעברה והפעולות האמורות בתקנה 64 ייעשו מיד לאחר הדחיה האמורה, ברציפות וללא הפסקה עד לסיומן, ובתנאי שהמכל, על תכנו, הוחזק למשך כל הזמן שלאחר דחייתו בטמפרטורה שלא עלתה על 2° צלזיוס; אין להחזיק תוכן מכל כאמור לפני בישולו מחדש יותר מ-24 שעות לאחר דחיית המכל; האריזות ייבדקו בידי וטרינר מפקח לפני שחרורן. |
66. (א) מכל אצווה של מוצר משומר יילקח מדגם מייצג, אשר יוחזק במיתקן אינקובציה בטמפרטורה של 35° צלזיוס במשך 10 ימים לפחות; לגבי מוצרים ארוזים בדחיסה, כגון בשר מרוסק או מוצר אשר משקלו עולה על 1.35 ק"ג, תוארך האינקובציה ל-20 יום. (ב) אם המפעל אינו מספק מיתקן מתאים לביצוע מבחן האינקובציה של המדגמים המייצגים של אצוות הייצור, רשאי הוטרינר המפקח לעכב את האצוות בתנאים ולמשך זמן אשר יקבע כדי להבטיח בטיחות המוצרים ועמידותם. (ג) הוטרינר המפקח רשאי להתיר שיווק של אצוות מוצרים משופרים לאחר הכנתם המושלמת, לפני גמר מבחן האינקובציה של המדגם המייצג, בתנאי שאינו חושש שהמוצר פסול; שיווק בתנאים אלו ייעשה אך ורק בתנאי שמובטח מראש שניתן להחזיר את המשלוח בשלמותו למפעל לשם בדיקה נוספת במידה שמבחן האינקובציה יחייב את הדבר. |
67. (א) החליט וטרינר מפקח, על פי ממצאי בדיקה או מבחן שנעשו על פי דין, כי אצוות מוצר עוף, כולה או מקצתה, בשלב כלשהו משלבי ייצורה או לאחר תום ייצורה, אינה ראויה למאכל אדם, יפסלנה, כולה או מקצתה לפי הענין, בתעודה חתומה בידו. (ב) מוצרי עוף שנפסלו כאמור יושמדו בהתאם לתקנה 54. |
68. מוצרי עוף שהם תרכיזי מרקים: במצב נוזלי, קוביות או אבקות, ייוצרו בתנאים ובדרך שתבטיח את טיב המוצר ותקינתו התברואתית. |
69. לא ייוצרו מוצרי עוף אלא מעופות שנשחטו במשחטה וקויימו לגביהם הוראות תקנה 52. |
70. לא יורחק ממוצר עוף מרכיב בעל ערך מזין, כולו או מקצתו, לא יוחלף במוצר עוף מרכיב טבעי, כולו או מקצתו, במרכיב לא טבעי, לא יוסתר פגם בצורה כלשהי במוצר עוף, ולא יוסף למוצר עוף חומר אשר יגדיל את נפחו או את משקלו - כך שיווצר רושם של טיב או ערך מעולים יותר. |
71. (א) לא יימצא במוצר עוף חומר רעיל או מזיק העלול להסב נזק לבריאות האדם; אולם תהא זו הגנה טובה אם יוכח כי החומר אינו חומר כאמור בתקנה 72 וכי החומר נמצא בכמות, בצורה ובהרכב שסביר להניח מבחינה מקצועית שלא יהיה בו כדי להסב נזק כאמור. (ב) בתקנה זו, |
72. (א) לא יימצא במוצר עוף חומר משמר, חומר מייצב, חומר מתחלב, חומר נותן טעם או חומר צבע, ולא יוקרן מוצר עוף בקרינה רדיואקטיבית, אלא במידה שהדבר אושר בתעודה החתומה בידי המנהל או בחיקוק החל לגבי מוצר עוף המותר למכירה בישראל. (ב) מוצרי ביצה נוזלים, מוקפאים או מיובשים, שמוסיפים אותם למוצרי עוף, טעונים הכנה בפיקוח וסימון כנדרש בתקנות אלה. (ג) חלבון סויה המשמש להכנת מוצרי עוף במפעל לא יכיל יותר מ-0.1 אחוז טיטניום מסוג של דו-תחמוצת טיטניום מאושר למאכל אדם; המצאות של חלבון זה צריך להופיע בהטבעה על האריזה של חלבון הסויה. (ד) החומר המוסף לא יהא בו כדי להטעות או לגרום לכך שהמוצר יהיה פסול או מזוייף. (ה) החמרים המפורטים בתוספת שלוש-עשרה מאושרים לשימוש במוצרי עוף בכמויות ובתנאים שנקבעו שם. |
73. (תיקון התשל"ז) (א) לא יוצא מוצר עוף ממפעל כשהוא ארוז באריזה מכל חומר שהוא אלא אם סומנה האריזה או סומנה תווית המודבקת עליה באופן שלא ניתן להסירה כשהיא שלמה, בסימן שאישר המנהל ובהטבעה הנדרשת בתקנות אלה. (ב) נוסחות אשר משמשות להכנת מוצרי עוף יאושרו מראש ולפני הטבעתן בסימון, לפי דרישת המנהל. (ג) בקשת אישור סימן תלווה בהצהרה שבה יצוינו אחוזי המרכיבים ויתוארו השיטות להכנת המוצר הנדון. (ד) במידה והסימון כולל גם מרשם של חמרים כימיים, מוצר כזה מחייב ניתוח מעבדתי על בסיס אצווה במעבדה מאושרת על-ידי המנהל. (ה) סימן כאמור בתקנה זו יכלול פרטים אלה, ואלה בלבד: (1) שם המוצר; (2) שם ארץ היצוא; (3) שמות כל המרכיבים של המוצר לרבות חמרים כאמור בתקנה 72 ובתוספת שלוש-עשרה ומשקליהם לפי סדר תכולה יורד; (4) שם המפעל ושם המשווק, ומעניהם; (5) משקל נטו של המוצר, מידותיו או מספר יחידותיו, לפי הענין; (6) תאריך סיום הייצוא, במפורש או בסימון סתר. (ו) הטבעה כאמור בתקנה זו תכלול פרטים אלה, ואלה בלבד: (1) תאריך סיום הייצור, במפורש או בסימון סתר; (2) סימן זיהוי של אצוות הייצור; (3) מספר הרשיון שהנו מספר רשוי המפעל. |
74. (א) לא יוצא מוצר עוף ממפעל כשהוא מסומן בסימן מזוייף. (ב) לענין תקנה זו, סימן מזוייף הוא סימן שנתקיים בו אחד מאלה: (1) הוא כוזב או מטעה; (2) המוצר המסומן בו מוצע למכירה בשם של מוצר מזון אחר; (3) המוצר המסומן בו הוא חיקוי של מוצר מזון אחר, ולא צויינו על הסימן, בהדפסה בגודל שווה ליתר ההדפסה, המלה "חיקוי" ושם המזון המקורי; (4) המוצר המסומן בו מתיימר להיות למטרה תזונתית דיאטטית, ובהטבעה אין מידע על תכולת ויטמינים, מינרלים או תכונות דיאטטיות אחרות; (5) המוצר המסומן בו מכיל חומר טעם מלאכותי, צבע מלאכותי, או חומר משמר כימי בלי שעובדות אלו נרשמו על ההטבעה; (6) החמרים המוספים במוצר המסומן בו אינם מתאימים לדרישות המפורטות בתקנה 72 ובתוספת שלוש-עשרה. |
75. לא יוציא אדם מצרכים ממפעל, לא יובילם, לא יכניסם למפעל ולא יקבלם במפעל אלא אם קויימו לגביהם הוראות תקנה 52, הם מלווים בתעודה וטרינרית שניתנה על פי תקנה 76 והם מובלים בטמפרטורה המתאימה להמשך ייצורם וייעודם בהתאם לתקנות אלה. |
76. אדם המבקש להוציא מצרכים ממפעל, לא יעשה זאת אלא בליווי תעודה וטרינרית בנוסח לפי התוספת הארבע-עשרה וכשכל הפרטים שבה מולאו בידי וטרינר מפקח בשלמות. |
77. (א) לא יעביר אדם מצרכים שאינם ארוזים ולא ימסרם לאחר להעברה, בתוך המפעל או מחוצה לו, אלא אם הם במכל והוא סגור בחומר שממנו הוא עשוי, או מכוסה בכיסוי לשימוש חד-פעמי העשוי מנייר או מחומר אריזה כאמור בתקנת משנה (ג) או בכיסוי מפלסטיק בלתי רעיל. (ב) מכל ומכסתו העשויים קרטון או עץ יהיו לשימוש חד-פעמי. (ג) שטחי הפנים של מכל עשוי מעץ יהיו מכוסים בנייר בלתי רעיל העמיד לרטיבות או בחומר אריזה אחר שאישר לכך המנהל, ויהיו לשימוש חד-פעמי. (ד) מכל, מכסהו וכיסויו האמורים בתקנת משנה (א) וכיסוי שטחי הפנים שלו האמורים בתקנת משנה (ג), יהיו נקיים וללא ריח. (ה) מכל ומכסהו האמורים בתקנת משנה (א) העשויים מפלסטיק או ממתכת ינוקו, לפני שימוש חוזר, על-ידי קיטור בטמפרטורה של 120° צלזיוס לפחות ודטרגנטים שאישר לכך המנהל ויחוטו בחומר שאישר לכך המנהל. |
78. מכל האמור בתקנה 77 שבתוכו מצרכים, יסומן בתווית שבה צויין מספר הרשיון ותאריך פעולת הייצור האחרונה שנעשתה במצרכים שבתוך המכל. |
79. לא יוביל אדם מצרך, ולא ימסרנו לאחר להובלה, אלא בכלי רכב שהטמפרטורה בו אינה עולה - (1) לגבי מצרך מוקפא - על מינוס 18° צלזיוס; (2) לגבי כל מצרך אחר - על 5° צלזיוס. |
80. (תיקון התשל"ט) (א) מבקר, וטרינר מפקח או פקח רשאים ליטול, ללא תשלום, דוגמאות ממצרכים ככל שימצאו לנכון ובדרך שימצאו לנכון, לשם עריכת בדיקות או מבחנים בהם. (ב) הבדיקות ייעשו במעבדה וטרינרית שאישר המנהל לצורך ביצוע בדיקות לפי סעיף זה. (ג)6 האחראי על המפעל ישלם, בעת נטילת הדוגמאות, בעד הבדיקות המנויות מטה את דמי השירות הנקובות לצדן: 1. בדיקה בקטריולוגית - ספירת חיידקים - 119 ש"ח לדוגמה 2. בדיקת נוכחות סלמונלה, סטפילוקוקים וכיוצא באלה - 55 ש"ח לדוגמה/לסוג חיידקים 3. בדיקה כימית - 76 ש"ח לדוגמה 4. בדיקה היסטולוגית - 55 ש"ח לדוגמה 5. בדיקה לקיום שאריות אנטיביוטיקה - 55 ש"ח לדוגמה/לסוג אחד של אנטיביוטיקה 6. בדיקה לשאריות הורמונים - 76 ש"ח לדוגמה 7. בדיקה לשאריות חמרי הדברה - 76 ש"ח לדוגמה 8. בדיקה לתכולת מים עודפים - 17.50 ש"ח לדוגמה 9. בדיקה כימית - א. חלבון, סידן, זרחן, מלח - 55 ש"ח לדוגמה ב. % מים - 17.50 ש"ח לדוגמה ג. % שומן - 55 ש"ח לדוגמה ד. % אפר - 17.50 ש"ח לדוגמה |
81. האחראי על המפעל יגיש למנהל דינים וחשבונות, הודעות ותזכירים בדבר כל פעולה המבוצעת במפעל בהתאם להוראות החוק, הפקודה או תקנות אלה, במועד שיורה עליהם המנהל. |
82. (א) היה לוטרינר מפקח או לפקח יסוד סביר להניח כי הוראה מהוראות החוק, הפקודה או תקנות אלה או הוראה או תנאי שבתקנה שניתנה, או אושרה על פי תקנות אלה, למעט הוראות הנזכרות בתקנה 19, אינה מתמלאת בהקפדה (בתקנה זו ובתקנה שלאחריה - הפרה) וכי מוצרי עוף המיוצרים במפעל תוך כדי ההפרה עלולים להיות בלתי ראויים ליצוא, רשאי הוא לצוות בכתב על התליית כתב האישור ולשם הבטחת הפסקת הייצור לשם יצוא של מוצרי עוף למשך תקופת ההתלייה רשאי הוא לצוות על סגירת חצרים לאחר שנועץ ברופא המחוזי, וכן רשאי הוא לצוות על כל פעולה אחרת הנראית לו מתאימה בנסיבות הענין כדי להביא לידי הפסקה של ממש בייצור כאמור (בתקנה זו - צו). (ב) הוראות תקנה 19(א)(2) ו-(3) ותקנה 19(ב) יחולו לגבי צו בשינויים המחוייבים לפי הענין. (ג) צו יעמוד בתקפו עד תום 48 שעות מעת תחילתו או עד לביטולו קודם לכן בידי וטרינר מפקח. (ד) וטרינר מפקח יבדוק את המפעל שלגביו ניתן צו תוך 24 שעות מעת נתינתו ויבטל את הצו אם שוכנע כי ההפרה שבגללה ניתן הצו נפסקה. |
83. (א) היה למנהל יסוד סביר להניח כי הפרה שבגללה ניתן צו לפי תקנה 82(א) לא תיפסק תוך תקופת תקפו של הצו או כי הפרה כאמור לא נפסקה לאחר תום תקפו של הצו, רשאי הוא לצוות על ביטול של כתב האישור והפסקת ייצור מוצרי עוף לשם יצוא, ולשם הבטחת הייצור כאמור רשאי הוא לצוות לאחר שנועץ ברופא המחוזי, על סגירת חצרים ועל כל פעולה אחרת הנראית לו מתאימה בנסיבות הענין כדי להביא לכך. (ב) הוראות תקנות 19 - למעט תקנת משנה (א)(1) -, 20, 21, 22 ו-23 יחולו לענין תקנה זו, בשינויים המחוייבים לפי הענין. |
84. תקנות אלה ייראו ככוללות, לכל ענין ודבר, הוראות כל דין החלות על מצרך, על ייצורו, החסנתו, הובלתו, שיווקו או הטיפול בו, או על עוף המיועד לשמש לייצורו של מצרך, ובלי לגרוע מכלליות האמור - הוראות כל דין בענין חומר משמר, חומר מייצב, חומר תחליבי, חומר צבע, חומר נותן טעם או הקרנה בקרינה רדיואקטיבית לשימוש בייצור מזון, או תכשיר רפואי לריפוי, לאיבחון, לחיסון, לטיפול או לגידול עופות לרבות תכשירים אנטיביוטיים והורמונליים, הוראות תקן ישראלי רשמי לפי חוק התקנים, התשי"ג-1953, לגבי מוצר עוף, והוראות כל דין - לשמירתו, לקיומו או למילויו (בתקנה זו - הדינים), חוץ מאותן הוראות שבחיקוקים הקובעות כי הם אינם חלים על מצרך המיועד לייצוא או על ייצור מצרך כזה או על עוף המיועד לשמש לייצורו, וכן מלבד ההוראות, הדרישות או התקנים שבהם שהם המחמירים פחות מתקנות אלה, או הסותרים את האמור בתקנות האלה או אינם מתיישבים עמהן או עם תהליכים או שיטות שנקבעו בהן. |
85. עותק הודעה של המנהל בדבר מתן כתב אישור או ביטולו תישלח אל הרופא המחוזי. |
86. האחראי על המפעל יהיה אחראי - בלי לגרוע מאחריותו של כל אדם אחר - למילוי תקנות אלה ותקנות שהותקנו או ניתנו על פיהן או מכוחן; נעברה עבירה על תקנה כאמור, יאשם בעבירה, בנוסף לכל אדם אחר שעבר את העבירה, גם האחראי על המפעל, ואולם לא יאשם בעבירה אחראי על מפעל - למעט בעלו, מחזיק בו, מפעיל המפעל ושותף פעיל המואשם כבעלים בלבד - אם יוכיח שהעבירה נעברה שלא בידיעתו ולא היה עליו לדעת על כך ושהוא נקט בכל האמצעים הסבירים להבטחת שמירתה של התקנה. |
87. מפעל ששמו נמצא על מצרך, על אריזתו, על מה שמחובר או נספח אליו או על המכל שבו הוא נמצא, יראוהו כמפעל שבו יוצר המצרך זולת אם יוכיח האחראי על המפעל שהמצרך לא יוצר במפעל. |
88. לענין תקנות אלה, הטוען שניתן לו או שיש בידו רשיון, אישור, היתר, הסכמה, תעודה וטרינרית, פטור או כתב-ביטול, או מסמך או תעודה כיוצא באלה, שניתן לפי דין - עליו הראיה. |
89. נמצא שהוראה בתוספת לתקנות אלה סותרת הוראה אחרת שבתקנות אלה ההוראה שבתקנות עדיפה. |
90. תקנות אלה באות להוסיף על הוראות כל דין אחר. |
91. תחילתן של תקנות אלה בתום שלושה חדשים מיום פרסומן. |
92. לתקנות אלה ייקרא "תקנות לפיקוח על ייצוא של בעלי חיים ושל תוצרת מן החי (מוצרי עוף), התשל"ז-1976". תוספת ראשונה-תוספת שלישית 7 (תקנה 10) הוראות בדבר הגשת מסמכים, תכניות, ומפרטים הנספחים לבקשה לכתב אישור מאת המנהל כל המסמכים המפורטים להלן יוגשו בשני עתקים: א. תרשים שטח המפעל בקנה מידה של 250:1. ב. תרשים מפורט בקנה מידה של 100:1 ובו יצויינו מבני המפעל ומיתקניו בציון היעוד, בתי חרושת ומלאכה, בציון דרכי גישה, מסילות הברזל, רשת הביוב הקשורה למפעל. ג. תרשים מפורט בקנה מידה של 100:1 ובו יצויינו מבני המפעל ומיתקניו בציון היעוד. ד. תרשים מפורט של כל אחד ממבני המפעל ומיתקניו בציון מקומם המדוייק לרבות פרטים אלה וכל פרט אחר שידרוש המנהל: (1) דלתות וחלונות; (2) מקום החסנת החמרים והציוד; (3) מערכת אספקת מים חמים וקרים; (4) מלתחות, חדרי רחצה, בתי שימוש וכיורי רחצה; (5) רשת ביוב; (6) חדרי קירור; (7) חדרי בדיקה לעופות שחוטים או למוצרי עופות; (8) מסלולי המעבר של מוצרי עופות הכשרים למאכל ושל אלה הפסולים למאכל; (9) פסי תליה לטיפול בעוף מיד לאחר השחיטה, בציון המקומות המיועדים לתלית העוף לאחר השחיטה ולהורדת העוף לאחר מריטה וכן מקום העברת העוף לפס התליה המיועד להוצאת הקרביים ואיברים פנימיים; (10) מיתקני האיוורור; (11) רשת חשמל; (12) מיתקן ייצור פתיתי קרח לרבות מקום להחסנתם; (13) מקום לרחיצה וחיטוי של כלובים; (14) מקום לרחיצת כלי רכב; (15) סימון מקום מיתקני אחסנת אשפה ונפחם; (16) סימון מקום המנועים.ה.תזכיר המפרט את הפרטים להלן: (1) גובה התקרות וסוגן; (2) החמרים שמהם נבנות התקרות; (3) הציפוי הפנימי של הקירות; (4) האמצעים למניעת חדירה של חרקים ומכרסמים; (5) סוג הרצפות; (6) שיפוע הרצפות לשם ניקוז הנוזלים; (7) האמצעים להרחקה של מים לאחר שימוש בהם, וכן של חמרים לאחר השימוש בהם, ופסולין; (8) שיטת החימום להספקת מים חמים; (9) תנאי האיוורור והתאורה במבנים; (10) תנאי אספקת המים לרבות מקור המים, והערכה של שיעור צריכת המים לשעה; (11) האמצעים להספקת מים חמים, לרבות גודל גופי החימום ומספרם, מכלי המים, משאבות ומערבלים; (12) מספר העובדים ופירוט לפי תחנות במערך עיבוד העופות; (13) הערכה חזויה של כמות התוצרת השנתית, ובמפעלים קיימים - דו"ח על כמות התוצרת השנתית במשך השנתיים שחלפו; (14) פירוט הציוד (במפעלים קיימים). (תקנה 13) חלק א': משחטה א. משחטה תכלול מדורים וחדרים אלה: (1) מדור להחזקת עופות לפני השחיטה; (2) מדור שחיטה, טבילה ומריטה; (3) מדור להוצאת קרביים; (4) מדור קירור; (5) מדור לחימום מים ולהפקת קיטור; (6) מדור לייצור מוצרי עוף; (7) חדר פסולת; (8) מדור סניטרי; (9) מדור לרחיצה וחיטוי של רכב וכלובים; (10) מלתחה, חדרי רחצה ובתי שימוש; (11) חדר משרד לרופא וטרינרי ומעבדה; (12) מדור לחמרי אריזה; (13) חדר אוכל לעובדים; (14) חדר להחזקת מלח; (15) מדור להחסנת תבלינים והכנתם; (16) מדור לחמרי ניקוי וחיטוי וחמרי הדברה; (17) מדור לרחיצת כלים וחיטוים; (18) מדור להשמדת פסולין. ב. (1) סדור להחזקת עופות לפני השחיטה - הדם הניגר מהעוף בעת שחיטתו יוזל אל תוך מיכלים שלמים ותקינים וסילוק הדם יעשה באופן שלא יגרום לזיהום הסביבה; יכלול מיתקנים מתאימים ומספיקים להחזקת עופות ויהיה מצויד בתאורה כנקבע בתקנות כדי לאפשר בנוחיות בדיקת הוטרינר המפקח או הפקח. במדור זה יותקן גם איורור לפי הצורך בהתאם להוראות המנהל. (2) במדור השחיטה, הטבילה והמריטה - מכלי הטבילה ייבנו מחומר אל-חלד ויצויידו בסידורים אשר יאפשרו תחלופת מים מתמדת והרחקת נוצות וזיהום שומני מצטבר. את כמות המים הנדרשת יקבע הרופא הוטרינרי המפקח של המפעל, בהתחשב בסוג העוף ומספר העופות העוברים במכל הטבילה. מכלי הטבילה יצויידו במד מים. אם משתמשים בטבילה בדונג יסופקו מרזבי מתכת לאיסוף השעווה מהעוף הטבול; הנוצות יורחקו ישירות על ידי הזרמה או שאיפה למדור להשמדת פסולין. (3) במדור להוצאת קרביים, ייעשו גם קירור מוקדם והכשרת העוף על פי דיני ישראל לפי הצורך. מדור זה יתוכנן בהמשך רצוף למדור השחיטה והמריטה, אולם יהיה מופרד הפרדה מוחלטת אשר רק תאפשר את ההעברה של העופות באמצעות מגלשה או סרט נע מבעד לאשנב ממדור למדור. מדור זה יכלול את המיתקנים להלן, שאישר אותם המנהל לפני התקנתם: (א) שינוע, סרט או מגשים בודדים ותיעול להוצאת קרביים והרחקתם תוך כדי התזת מים בלתי פוסקת, אשר תאפשר שטיפת מים בידי העובדים על קו הפתיחה בצורה נוחה בשעת העבודה; שינוע או סרט נע המשמשים להכנה של בשר עוף יהיו עשויים ממתכת אל-חלד או מחומר מאושר אחר, מתוכנן ובנוי כך שניתן לסמן את האיברים הפנימיים ואת הגופה לבדיקה נותה וסבירה. שינוע וסרט נע יתוכננו ויוחזקו באופן שלא יזוהמו בשמן סיכה, בשומן או בלכלוך המסגרות לתליה, אשר ייעשו אף הם מחומר אל-חלד. סרט נע המשמש להעברה של מוצרי עוף יהיה עשוי מחומר אטום לחדירת מים. מרזב אל-חלד יותקן מתחת לשינוע תליה כדי להרחיק את האיברים הפנימיים. מרזבים אלו יישטפו לפי שיטה מאושרת. במפעלים אשר אין בהם סרט נע, כל גופה תנוקה מאיבריה הפנימיים כאשר היא מונחת על מגש אל-חלד ללא תפרים; (ב) מיתקנים לשטיפת בשר עוף בלחץ בכמות מים מספקת, לפני פתיחת העוף, אחרי הפרדת המעיים והאיברים האכילים ואחרי הקירור המוקדם או השריה, לפי הענין; (ג) מיתקנים לקירור מוקדם, כולל מכלי השריה לפני המלחה וכן מכלי צינון אחרי המלחה, לפי הענין; (ד) מערכת לטפטוף עודפי המים מהעוף; מיתקני ההשריה וההמלחה, מערכת הטפטוף ומיתקני הקירור המוקדם יהיו באולם ממוזג אשר הטמפרטורה בו לא תעלה על 16° צלזיוס; (ה) מכלי פסולת אטומי מים, עשויים מחומר אל-חלד או חומר אטום אחר שאישר המנהל ישמשו לקליטת מעיים וחמרים פסולים אחרים מייצור של בשר עוף. (4) (א) מדור קירור - יכלול חדרי קירור וחדרי הקפאה לפי הצורך; (ב) אתי קרח יהיו חלקים ועשויים מחומר אל-חלד; (ג) מכלים לצינון והפשרה ייבנו מחומר אל-חלד אטום לרטיבות ובנוי באופן סניטרי. (ד) מערכות הקירור יאושרו על ידי המנהל לפני התקנתן; לקירור מים במיכלי קירור לא יותר השימוש בקרח שלא הופק במפעל ממי שתיה. (5) מדור לחימום מים ולהפקת הקיטור - יכלול מיתקן לחימום מים אשר בכוחו לספק מים חמים בטמפרטורה של 85° צלזיוס בכמות מספקת בכל שעות היממה. (6) (א) מדור לייצור מוצרי עוף - ישמש לפירוק בשר עוף מעצמות ואריזתו לפי הצורך; (ב) שולחנות בדיקה והוצאת קרביים ושולחנות לפירוק בשר יהיו עשויים ממתכת אל-חלד או מחומר מאושר אחר, יהיו בעלי פינות מעוגלות ויאפשרו ניקוי וחיטוי יסודיים; מדור זה יהיה מופרד הפרדה מוחלטת מיתר המדורים על ידי דלתות עם סגירה עצמית. הטמפרטורה במדור לא תעלה על 16° צלזיוס והציוד העשוי מחומר אל-חלד יערך בסדר הגיוני לפי מטרות הייצור ובצורה שתמנע צפיפות העובדים ותאפשר פעילות ניקוי וחיטוי בצורה נוחה ובתנאים סניטריים מתאימים. על מדור זה יומנו 8 מתקנים וציוד נוסף, אשר ישמש את מטרות הייצור במפעל. (7) חדר פסולת - יימצא בהמשך רצוף למדור הוצאת קרביים, ויהיו בו מיתקנים שאישר המנהל לאיסוף ולהחזקה של חלקי עופות שאינם ניתנים למאכל, לרבות מעיים ונוצות. (8) מדור סניטרי - יהיה ניתן לנעילה; במדור זה יהיו מקומות המיועדים למטרות אלה: (א) בידוד עופות חיים החשודים במחלה מדבקת או בפגם כלשהו, אשר יש להחזיקם עד להחלטת הרופא המפקח בדבר הטיפול בהם; (ב) החזקת גופות עופות וקרביים הדורשים בדיקה נוספת. (9) מדור לרחצה וחיטוי של רכב וכלובים - יותקן במקום המאפשר רחיצת כלי רכב וכלובים סמוך ליציאתם מן המפעל; יותקנו בו מיתקנים שיאשר המנהל, ומשטח ביטון משופע עם שולי תעלה מחוברת לרשת הביוב. (10) מלתחה, חדרי רחצה ובתי שימוש. חדרי הרחצה יוקמו בסמוך למלתחות ולבתי השימוש, ויהיו מצויידים בכל אלה: (א) מים חמים וקרים, ולהם ברזים המופעלים ברגל או במרפק; (ב) סבון או חומר רחיצה אחר, במכלים הגייניים שאישר המנהל; (ג) מגבות לשימוש חד-פעמי. פרוזדור בתי-השימוש יהיה מצוייד במיתקן לרחיצת ידיים במים קרים וחמים, עם סבון וחומר חיטוי. המלתחות יצויידו בכל אלה: (א) ארונות ואצטבאות להחסנת בגדי העובדים, והן לבגדי עבודה והן למלבוש אישי; (ב) מכלים מתאימים לבגדי עבודה וסינרים מלוכלכים; (ג) מכלים ממתכת אל-חלד או פלסטיק עם מכסה, למגבות משומשות. בתי שימוש יצויידו באסלות לפי המפורט להלן:
משתנות ניתן להקים במקום בתי שימוש בתנאי שמספרן לא יעלה על שליש מבתי השימוש כפי שנקבע. מלתחות, חדרי רחצה ובתי שימוש יהיו נפרדים לנשים וגברים. כל בתי השימוש, המלתחות וחדרי הרחצה יוחזקו במצב תקין ונקי בכל עת, ויותקנו בהם שלטים שעליהם כתוב: "עליך לרחוץ ידיים לפני שובך לעבודה". (11) חדר משרד לרופא וטרינרי יהא ניתן לנעילה וחייב להכיל ציוד להחזקת דווחים כפי שדרש המנהל, וכן מקום למעבדה וציודה. (12) מדור לחמרי אריזה - סידורים במדור זה יאפשרו החזקה נאותה של חמרי אריזה לסוגיהם; מדור זה יהיה סמוך למדור הייצור. (13) חדר אוכל לעובדים - כל חדר אוכל לעובדים יהיה נקי בכל עת, מצוייד במיתקנים לרחיצת ידיים וקליטת פסולת, ויהיו לו תאורה ואיוורור מתאימים ודלתות עם סגירה עצמית. בחדר האוכל יותקנו כיורים לרחיצת ידיים - כיור אחד עד ל-10 עובדים; שני כיורים לשימוש עד ל-25 עובדים ולכל 25 עובדים נוספים עוד כיור אחד. בחדר אוכל המכיל יותר מ-100 עובדים, יותקן כיור רחצה לכל 30 עובדים. (14) חדר להחזקת מלח - יהיה אטום בפני חרקים ומכרסמים, ויהיה מצוייד במשטחים לשם החזקה נאותה של שקי המלח. (15) מדור להחסנת תבלינים והכנתם - צמוד למדור הייצור, יצוייד בסידורים פנימיים אשר יאפשרו החזקה וטיפול נאותים בתבלינים וחמרים מוספים מאושרים אחרים, המשמשים לייצור בשר עוף. (16) מדור לחמרי ניקוי וחיטוי וחמרי הדברה - יהיה נעול בכל עת והמפתח יהיה בידי הרופא המפקח או הפקח. כל החמרים המוחזקים במדור זה יהיו מסומנים בסימן היכר ברור והציוד יוחזק במצב תקין בכל עת. (17) מדור לרחיצת כלים וחיטויים יצוייד במים קרים וחמים, במיתקנים להחזקת חמרי ניקוי וחיטוי ובמכלי רחיצה ואצטבאות, הכל כדי לאפשר פעולות ניקוי יסודיות. (18) מדור להשמדת פסולין - למטרה זו תשמש משרפה או כל סידור אחר שאישר המנהל בכתב, מכלים אטומים למים המכילים גופות פסולות או חלק שלהן יהיו נוחים לניקוי יסודי. מגשים וארגזים יסומנו "פסול" ויוכלו להיסגר או להינעל. ג. בכל מדור וחדר יותקנו כיורים לרחיצת ידיים, אשר יופעלו על ידי לחיצת רגל. ד. רשת הביוב, רשת הספקת המים החמים והקרים לרבות מערכת הספקת קיטור אם ישנה, וכן רשת החשמל, יהיו עשויים מחמרים ואבזרים שאישר המנהל ויותקנו בצורה שתאפשר בקרה נאותה של הרשתות. ה. מערכת הביוב במפעל על פתחיה תהיה מאווררת ומצויידת בכל פתחיה בסידורים המונעים זרימה חוזרת של הביוב הנוזלי. חלק ב': מפעל לייצור מוצרי עופות מפעל לייצור מוצרי עופות יכלול מדורים וחדרים אלה: (1) מדור לקבלה והחסנה של בשר עוף כחומר גלם לייצור - הטמפרטורה במדור זה לא תעלה על 5° צלזיוס; (2) מדור קירור; (3) מדור לייצור מוצרי עוף; (4) מלתחה, חדרי רחצה ובתי שימוש; (5) חדר משרד לרופא וטרינרי ומעבדה; (6) מדור לחמרי אריזה; (7) חדר אוכל לעובדים; (8) מדור החסנה והכנה לתבלינים ומלח; (9) מדור לחמרי ניקוי וחיטוי וחמרי הדברה; (10) מדור לרחיצת כלים וחיטוים. על המדורים והחדרים האמורים בפסקאות (2) עד (10) יחולו הוראות סעיף ב' לחלק א', לפי הענין. חלק ג': שיטת הבניה של מפעל ומיתקנים 1. מפעל ייבנה מחמרי בניה מוצקים, כגון אבן, ביטון או לבנים. 2. המדורים יסודרו בשיטה שתאפשר תנועה חד-סטרית רצופה של עופות ומוצרים, ללא הצטלבויות וללא אפשרות של חזרה לאחור. 3. תהא הפרדה גמורה בין המדורים המשמשים לשחיטה, לייצור, לבידוד ולפסולת. 4. מחיצות, קירות פנימיים, דלתות, רצפות ותקרות ייבנו מחמרים המאפשרים רחיצה וחיטוי ויהיו בלתי חדירים לרטיבות. 5. (א) בכל המדורים, למעט מדור השחיטה, יצופו הקירות, המחיצות והדלתות בחומר בלתי חדיר למים הניתן לרחיצה בקלות ובצבע בהיר, עד לגובה 2 מטר לפחות; מעל לגובה זה הם - וכמוהם התקרות - יהיו עשויים מחמרים עמידים לרטיבות. הרצפות יהיו מחומר בלתי חדיר לרטיבות ללא סדקים ובשיפוע שיאפשר זרימת הנוזלים לביבי השופכין. משקופי החלונות ייעשו מחומר קל ונוח לניקוי, כגון אלומיניום. (ב) במדור השחיטה יצופו הקירות בחומר בלתי חדיר למים הניתן לרחיצה בקלות ובצבע בהיר עד לגובה התקרה. 6. התאורה תהיה טבעית או מלאכותית, להבטחת עבודה תקינה בכל שטח המפעל ובסביבותיו. 7. מערכת החשמל תהיה מבודדת ותותקן בדרך שתמנע מגע עם מים ואדים. 8. תותקן מערכת איוורור ופליטה שתאפשר זרימה בלתי פוסקת של אוויר למפעל ומחוצה לו וגם הרחקת ריחות ופליטת אדים. 9. כל הפתחים ירושתו באופן שימנע חדירת חרקים ומכרסמים למפעל. 10. יותקן מיתקן למי שתיה, שיופעל בלחץ על-ידי רגל, וכן מערכת למים חמים וקרים. 11. במערכות המים החמים והקרים יותקנו מקומות חיבור לצינורות גומי או פלסטיק בכל אחד מהמדורים. מומלץ על שילוב הספקה אוטומטית של חמרי חיטוי במערכת המים; חמרים אלה טעונים אישור המנהל. 12. כל הכלים והמיתקנים במפעל יהיו עשויים מחמרים הניתנים לרחיצה ולחיטוי יעילים. 13. יותקנו מכלים לאיסוף פסולת; המכלים יהיו בעלי מכסים הניתנים לסגירה ויהיו מחומר בלתי חדיר למים; המכלים יהיו מסומנים בפס צהוב לכל הקפם. 14. יותקנו מכלים לאיסוף עופות פסולים; המכלים יהיו בעלי מכסים הניתנים לנעילה ומחומר בלתי חדיר למים; על המכלים יהיה כתוב באותיות גדולות "החרמה"; המכלים יהיו מסומנים בפס אדום לכל היקפם. 15. יותקן מיתקן להגברת לחץ המים בצינורות לשטיפת הבנינים (בוסטר). 16. יותקנו מכלים מתאימים להכנת תמיסת חיטוי ולהחזקתה. (תקנה 24) הוראות בדבר לבוש העובדים, בריאותם ונקיונם האישי 1. עובד יקפיד על נקיון גופו, בגדיו ומקום עבודתו במפעל. 2. בגדי עבודה לעובדים במפעל יכללו כיסוי ראש, סרבל, סינר ומגפי גומי, שיהיו עשויים מחומר הניתן בנקל לניקוי, לחיטוי או לכביסה (להלן - בגדי עבודה). 3. בגדי העבודה יהיו נקיים, שלמים או מתוקנים כראוי, וישמשו אך ורק לעבודה במפעל. הרופא המפקח או הפקח יקבעו אם בגדי העבודה נקיים וראויים לשימוש. לפני התחלת העבודה יוחלפו הבגדים הרגילים בבגדי עבודה נקיים שיוחזקו במלתחה מיוחדת במפעל; לאחר סיום העבודה במפעל יונחו בגדי העבודה במלתחה. 4. על המפעל לספק לעובדים את בגדי העבודה וכן לדאוג לכיבוסם וגיהוצם. 5. בשעת עבודתו במפעל לא יענוד העובד עדיים, יאסוף את שערותיו סמוך לראש ויחבוש כיסוי ראש שיכסה את כל שטח השערות. 6. ידי העובדים במפעל ינוקו לפני תחילת העבודה במים חמים, בסבון ובמברשת לצפרניים - ניקוי הידיים יעשה גם במשך העבודה לפי הצורך ולאחר סיום העבודה; הידיים ינוקו כאמור גם לאחר עשיית הצרכים בבית השימוש. 7. עובד במפעל לא ילבש כפפות על ידיו אלא אם הן מחומר פלסטי הניתן לניקוי וחיטוי בנקל או מרשת אל-חלד. הוראה זו אינה מגבילה את השימוש בכפפות בחדרי קירור בהם מאוחסנים מוצרים באריזה. 8. בכל מקרה של מגע בגופה נגועה במחלה מדבקת יש להפסיק את העבודה, לרחוץ הידיים ובשעת הצורך גם שאר חלקי הגוף החשופים - במים חמים, בסבון ובעזרת מברשת, ולאחר מכן לטבול חלקי הגוף האמורים בתמיסת חיטוי שהוכנה לפי הוראות הרופא המפקח ולשטפם שוב במים חמים. 9. כל העובדים יהיו במצב בריאות תקין, חפשיים ממחלת עור, ויעברו בדיקה רפואית תקופתית בהתאם להוראות המנהל. 10. אסור לאכול, אסור לעשן ואסור לירוק במדורים ובחדרים שבמפעל בהם מטפלים במזון, מחסינים אותו או מוכרים אותו. 11. עובד המועסק בבתי שימוש, במלתחות או בחדרי הפסולת - אסורה כניסתו אל יתר חלקי המפעל, אלא לאחר שעבר רחיצה יסודית כאמור בסעיף 8 לעיל והחליף את בגדיו. 12. לא יעבוד אדם במפעל במקרים אלה: (1) הוא חולה במחלה מדבקת העלולה לעבור לאדם באמצעות מזון או נושא טפילי במחלה כזאת. (2) הוא חולה במחלת שחפת פתוחה, או במחלת עור העלולה לגרום לזיהום במזון. (3) על פניו, צוארו, זרועותיו או ידיו חבורות חטטים או פצעים פתוחים או מוגלתיים שאינם מכוסים בתחבושת עמידה לנוזלים. (4) אינו ניגש לבדיקה מעבדתית או בדיקת רנטגן כשהוא נדרש לעשות כן על ידי הוטרינר המפקח. 13. לא יעבוד אדם במפעל אלא אם הציג אישורים אלה: (1) תעודה רפואית המעידה כי אין הוא חולה באחת המחלות המנויות בסעיף 13 דלעיל. (2) תוצאת בדיקת רנטגן של בית החזה מבית חולים, תחנה למניעת מחלות ריאה או מומחה למחלות ריאה, המעידה כי אינו סובל מתהליך שחפתי. (תקנה 25) הוראות בדבר ניקוי מכשירי עבודה וכלובים 1. הסכינים ומכשירי העבודה האחרים יהיו עשויים מחומר ובצורה הניתנת בנקל לניקוי, הרתחה וחיטוי. הנדנים להחזקת הסכינים יהיו ממתכת בלתי מחלידה או מחומר פלסטי שאישר המנהל, ובצורה המאפשרת ניקוי מושלם תוך כדי פירוק לחלקים. 2. מכשירי עבודה יוחזקו תמיד במצב נקי; ליד עמדות העבודה יותקנו מכלים מתאימים עם תמיסות חיטוי לשם החזקת מכשירי עבודה שאינם בשימוש. 3. מכשירי עבודה שזוהמו מגופת עוף חולה, ינוקו ויחוטו מיד ואין להמשיך להשתמש בהם אלא לאחר החיטוי. 4. ניקוי וחיטוי של מכשירי עבודה ייעשה על ידי רחיצתם במים חמים ודטרגנט והשריה במים רותחים בתוספת סודה כביסה בריכוז 3% למשך 10 דקות לפחות או באוטוקלב למשך 10 דקות או בשיטה אחרת שאישר המנהל. 5. כל כלוב שבו מוחזקים עופות, קבוע או נייד, יעבור ניקוי וחיטוי מיד לאחר הוצאת העופות ממנו. 6. במקרה של גילוי מחלה רשומה בלהקה, יעשה ניקוי וחיטוי הכלובים בנוכחות הוטרינר המפקח. 7. ניקוי וחיטוי כלובים וכלי רכב ייעשה על ידי רחיצתם בתמיסת מים עם דטרגנטים בזרם חזק, וחיטוי בחומר מחטה. החיטוי ייעשה על ידי טבילה של כלובים בבריכות המכילות חומר חיטוי כאמור, או על ידי שטיפתם במיתקן שטיפה מכני, בחומר חיטוי כאמור. (תקנה 26) הוראות בדבר ניקוי ותברואה במפעל 1. לפני התחלת עבודה במפעל יהיה המפעל, על קירותיו, רצפותיו וכל מיתקניו, נקי לחלוטין; בכל פעם שריצפה או קיר התלכלך יש לנקותם בזרם מים ובעת הצורך גם במברשת ובסבון או בתמיסה דטרגנטית שאישר המנהל. 2. בתום משמרת ייצור יש לנקות באופן יסודי את המפעל על כל מיתקניו. וכן הכלובים, על ידי שטיפה בזרם מים חזק בעזרת מברשות קשות ומתאימות, בתמיסת סבון או חומר דטרגנטי אחר שאישר המנהל. 3. כל פסולין ופסולת יש לאסוף מיד לתוך מכלים סגורים המיועדים לכך. 4. לאחר הניקוי כאמור בסעיף 2, יחוטו הרצפות, הקירות, המיתקנים והציוד בחומר שאישר המנהל. לאחר החיטוי יש לשטוף את הרצפות, הקירות, המיתקנים והציוד בזרם מים בלחץ כך שיסולקו שיירי החמרים הכימיים וחמרי הניקוי. זולת אם החמרים שבהם השתמשו מתפרקים מטבעם לפני המשך הייצור והשימוש בהם. 5. כלי רכב וכלובים ינוקו ויחוטו בקביעות לפני צאתם את המפעל. 6. לא יכנסו אנשים למפעל אלא בלבוש מגן ונעלי מגן אשר סיפק אותם האחראי על המפעל. 7. חמרים קוטלי חידקים, חרקים ומכרסמים, וכן דטרגנטים, לא יהיו בשימוש במפעל אלא באישור המנהל. 8. מכלי הפסולין והפסולת ירוקנו לאשפתונים ואלה יובלו בסוף כל משמרת ייצור למשרפה או לבור רקב או למכון לעיבוד פסולת ומיד יוחל שם בהשמדת הפסולין והפסולת באופן רצוף ובשלמות או בעיבודו לשימוש חוזר לאחר תהליך עיקור שאישר המנהל. הרשה המנהל זמנית הפעלת המפעל ללא קיום משרפה, בור רקב או מכון לעיבוד פסולת, יושמדו הפסולין והפסולת בשטח ובמקום שהורה הרופא המחוזי או יועבר ברכב סגור כאמור בסעיף 9 להלן למכון לעיבוד פסולת. 9. הורשתה הובלת פסולין או פסולת אל מחוץ למפעל, ייעשה הדבר בכלי רכב סגור לחלוטין אשר ימנע נזילת נוזלים ופיזור פסולין או פסולת עד למקום המיועד להשמדתם. (תקנות 44 ו-54) הוראות בדבר השמדת גופות וחלקיהן 1. גופות עופות וחלקיהן שנפסלו למאכל או לשימוש אחר בהתאם להוראות תקנות אלה (להלן - פסולת), יושמדו באחת מהשיטות המפורטות להלן, בהתאם להוראות המבקר: (1) הכנסת הפסולת למיתקן של אדים חמים בלחץ של 4 ליברות לפחות או לדוד בישול למשך תקופה אשר תבטיח הריסה מוחלטת של המוצר אשר תמנע שימושו למאכל אדם והפצת גורם המחלה על ידי האכלה לבעלי חיים; (2) הכנסת הפסולת למשרפה המאפשרת שריפה מוחלטת של הפסולת; (3) טבילת הפסולת בכמות ניכרת אשר מבטיחה מגע עם כל החלקים ובאחד החמרים הבאים: (א) חומצה קרבולית גלמית; (ב) נפט, שמן סולר או שמן מכונות שרוף; (ג) חומר חיטוי על בסיס פנול באמולסיה או תמיסה של 2% לפחות; (ד) כל חומר ושיטה אחרת שעליהם הורה המנהל. (תקנות 44 ו-54) הוראות בדבר בדיקת עופות לפני השחיטה 1. בדיקת העוף לפני השחיטה תבוצע בידי וטרינר מפקח או פקח ביום השחיטה, באור יום מתאים או באור מלאכותי מספיק. 2. ייבדק מצב בריאותו של העוף לרבות מצבו הגופני ומראהו החיצוני. 3. הוטרינר המפקח או הפקח יאסרו שחיטת עופות המגלים סימני מחלה כמפורט בתוספת השתים עשרה. 4. הוטרינר המפקח יבטיח כי עוף נגוע או חשוד כנגוע במחלה יוחזק בבידוד ויישחט ויטופל בנפרד מהשחיטה הרגילה. 5. עופות שפסל הוטרינר המפקח לא יישחטו אלא יועברו ללא דיחוי לחדר הפסולת או למדור לחיסול פסולת ויבוצעו בהם הוראות המנהל. 6. וטרינר מפקח יודיע ללא דיחוי, לרופא הוטרינרי הממשלתי במחוזו, על גילוי מחלה רשומה או חשד למחלה רשומה, וידאג כי כל הלהקה החולה או החשודה במחלה כאמור תוחזק בהסגר חמור במקום מבודד ממקום החזקתו של כל עוף אחר בתחום המשחטה. 7. אם נודע לוטרינר המפקח שיש לחשוד, לגבי להקה מסויימת, שהובאה לשחיטה לאחר טיפול או מגע עם חומר העלול לגרום לשאריות ביולוגיות בעוף השחוט, יורה על החזרת הלהקה לבעליה, או על עיכובה לאחר שחיטה עד לקבלת החלטה סופית על פי בדיקות מעבדה, או על חיסולה במדור לחיסול פסולת או במשרפה. 8. עופות ששימשו למחקר של חמרים ביולוגיים או כימיקליים או תרופות כלשהן, לא יישחטו במפעל אלא באישור בכתב של המנהל, ששוכנע, על ידי נתונים שנמסרו לו, כי אמנם לא יימצאו שאריות ביולוגיות כלשהן בבשר העוף ובאיברים הפנימיים. 9. וטרינר מפקח, או פקח לפי הוראות וטרינר מפקח, ינהל רישום של עופות לפי המשקים המגדלים: הוא ירשום כל להקה בהגיעה למשחטה וידווח למנהל על מספר העופות בלהקה, משקלה הכולל ומספר הפסולים וסיבות הפסילה לפי אחוזים. (תקנה 50) הוראות בדבר בדיקה לאחר השחיטה 1. הבדיקה תיעשה לאחר פתיחת הגופה והוצאת הקרביים, כך שכל פנים הגופה לרבות האיברים הפנימיים ייחשף לבדיקת הוטרינר המפקח או הפקח באופן חזותי ומשושי. (א) בזמן פתיחת הגופה יש להגביל את החיתוכים למינימום האפשרי, כדי לאפשר פתיחה והרחקת הקרביים. חיתוכים אלה יקבע המנהל. (ב) יש להקפיד על פתיחת מקום החיבור בין צוואר העוף וגופו כדי שמי שטיפה יינקזו באופן חפשי מחלל הגוף בלי שייווצרו כיסי נוזלים בין עור הצוואר והצוואר. יש להבטיח ניקוז מושלם של כל הנוזלים מבשר העוף, וזאת לפני אריזת המצרך. (ג) ניתוק האברים הפנימיים ייעשה כ-1 ס"מ מעל לקיבת הבלוטות. 2. כאשר מתעורר ספק בלב פקח לגבי תקינות הגופה או חלק ממנה, או אם נמצאו בהם פגיעות, יורה להעבירם לבידוד בחדר המיועד לכך במדור הסניטרי עד שייבדקו שנית בידי הוטרינר המפקח, שיחליט מה יעשה בהם. 3. גופות או חלקי גופות שנמצאו חולים או פגומים כמפורט בתוספת השתים עשרה ייעשה בהם בהתאם לאמור לגבי כל מחלה ומחלה בתוספת האמורה. 4. גופות וחלקי גופות שהוחרמו, יושמו במכלים המיועדים לכך ויושמדו כאמור בתוספת התשיעית. 5. הוטרינר המפקח ידווח לגבי כל בדיקה על מספר הפסולים וסיבת הפסילות לפי אחוזים על פי מספר העופות בלהקה בהגיעה למשחטה, ויעביר דיווחי ממצאים אלה ללשכת רופא העופות באזור. (תקנה 50) הוראות לענין החלטה לאחר הבדיקה א. בתוספת זו - ב. נתגלתה בעוף אחד מאלה - תחול ההוראה שלצדה: (1) שחפת - תהיה הפסלות שלמה; (2) לוקוזיס על כל סיבוכיה - תהיה הפסלות שלמה; (3) אלח דם וטוקסמיה וסימנים של מצב פיזיולוגי פסול - תהיה הפסלות שלמה; (4) מחלות מיוחדות - עוף שחוט שנמצאו בבשרו או באיבריו הפנימיים סימנים של מחלה אשר הגורמים האטיולוגיים שלה או הרעלים שהם מייצרים עלולים לסכן את בריאות האדם - תהיה הפסלות שלמה; (5) פסטרלוזיס - (א) במקרים של זיהומים כלליים ייערך עיקור הגופות לפי הוראות הוטרינר המפקח ובפיקוחו, ולאחר העיקור רשאי הוטרינר המפקח להרשות בכתב שימוש בגופות למטרות שהוא יורה; (ב) במקרים של זיהום מקומי - תהיה פסלות חלקית של האיברים הנגועים; (6) מחלת נשימה כרונית - (א) עם סימנים של אלח דם וטוקסמיה - תהיה הפסלות שלמה; (ב) בהעדר סימני אלח דם וטוקסמיה - תהיה הפסלות חלקית של כל האיברים והחלקים הנגועים ייפסלו; (7) תהליכים דלקתיים - תהיה פסלות חלקית של איברים פנימיים וחלקי גופה המגלים תהליכים דלקתיים, ופסלות שלמה במקרים שמתגלים תהליכים דלקתיים סיסטמיים; (8) גידולים - כל חלק מגופה הנגוע בגידול ייפסל; במקרים שבהם יש סימנים להתפשטות גידולים - תהיה הפסלות שלמה; (9) טפילים - כל חלק מגופה הנגוע בטפילים או המראה סימן של שינויים פתולוגיים שמקורם בטפילים - ייפסל; בכל מקרה של זיהום עוף שחוט בטפילים - תהיה הפסלות שלמה; (10) פצעים וחבלות - כל חלק מגופה הנגוע - ייפסל; בכל מקרה שיש פגיעה או חבלה ביותר מחלק אחד תהיה הפסלות שלמה; חלקי עוף שחוט המראים אודם קל מחבלה, יאושרו כראויים למאכל אדם; (11) מוות מכל סיבה שאינה שחיטה - תהיה הפסלות שלמה; (12) זוהמה - גופות שהזדהמו על ידי שמנים מתאדים, צבעים, רעלים או כל גורם אחר הפוסל את העוף השחוט לרבות גזים, כוויות או מים בשקי אוויר - תהיה הפסלות שלמה; בשר עוף, מוצר עוף או איברים פנימיים אשר זוהמו באופן מקרי תוך כדי עיבוד, תהיה פסלות חלקית של אותו חלק שזוהם; זוהם העוף השחוט כולו - תהיה הפסלות שלמה; (13) כוויות חמורות - תהיה הפסלות שלמה, אולם רשאי מבקר להרשות בכתב שימוש בגופות למטרות שהוא יורה; (14) שברים בעצמות - תהיה פסלות חלקית בחלקים שנפגעו; (15) רקבון כתוצאה משינויים לאחר שחיטה - תהיה הפסלות שלמה, אולם אם השינויים הם שטחיים בלבד ללא סימנים של תסיסה עם ריח רע - תהיה הפסלות חלקית; (16) ניוון כללי - תהיה הפסלות שלמה, אולם מבקר רשאי להרשות, בכתב, שימוש בגופות למטרות שהוא יורה; (17) שאריות ביולוגיות - עוף שחוט, בשר עוף או איברים פנימיים אשר נקבעו בהם שאריות ביולוגיות כתוצאה מזריקה או מגע לפני או אחרי שחיטה - תהיה הפסלות שלמה. (תקנה 72) חמרים המאושרים לשימוש במוצרי עוף
חמרים המאושרים לשימוש במוצרי עוף
תוספת ארבע עשרה 10 (תקנה 76) |