תאריך תצוגה: 17/07/2023
הקליקו על כותרת הסעיף
1. בחירת המבקר
2. מועד הבחירה
3. הצעת מועמדים
4. נאום המבקר בכנסת
6. הועדה
7. איסור התעסקות
8. תום הכהונה
8א. העברת המבקר מכהונתו מחמת התנהגות שאינה הולמת את מעמדו
8ב. העברה מכהונה מטעמי בריאות
8ג. סמכות להשלמת דין וחשבון וחוות דעת
פרק שני: תחומי הביקורת
9. גוף מבוקר
10. היקף הביקורת
פרק שלישי: סדרי הביקורת
11. גוף מבוקר יגיש דו"ח, מאזן, תסקיר וידיעות
12. שר האוצר יגיש דין וחשבון כולל ומאזן של המדינה
13. הביקורת על האיגודים
14. דרכי-הטיפול בתוצאות הביקורת
פרק רביעי: דו"חות וחוות-דעת של המבקר
15. דו"ח המבקר על משרדי הממשלה ומוסדות המדינה
16. הערות ראש הממשלה והנחה על שולחן הכנסת
17. שמירה על בטחון המדינה ויחסי-חוץ שלה
18. סדרי הדיון בוועדה ובכנסת
18א. התייצבות לפני הוועדה
19. דין וחשבון של המבקר על מאזן המדינה
20. דו"ח המבקר על גופים מבוקרים אחרים
21. חוות דעת
21א. דיון בתיקון הליקויים
21ב. דיווח על תיקון הליקויים
21ג. אי–ביצוע פעולות לתיקון ליקויים
פרק חמישי: משרד מבקר המדינה
22. עובדי משרד המבקר
22א. ממונה בטחון
23. חובת הסודיות
24. תקציב המשרד
25. דו"ח כספי לוועדה
פרק שישי: הוראות שונות
26. סמכויות של ועדת חקירה
28. עונשין
29. ממלא מקום המבקר
30. חומר שאינו ראיה
32. היחידה לבירור תלונות
33. תלונה של מי
34. דרך הגשת התלונה
35. תלונה של אסיר
36. תלונה על מי
37. תלונה על מה
38. תלונות שאין לברר אותן
39. תלונות שבירורן מצריך סיבה מיוחדת
40. פתיחת הבירור
41. דרכי הבירור
42. הפסקת הבירור
43. תוצאות הבירור
44. סייגים להודעה
45. זכויות וסעדים
45א. תלונה של עובד הציבור שחשף מעשי שחיתות, הפרות חיקוק או פגיעה במינהל תקין
45א1. תלונה של עובד משרד מבקר המדינה שחשף מעשי שחיתות, הפרות חיקוק או פגיעה במינהל תקין
45ב. תלונה שבירורה מצריך סיבה מיוחדת
45ג. סעדים
45ד. עיון מחדש
45ה. הגשת תלונה שלא בתום לב
45ו. פרסום הוראות
46. דין וחשבון
47. תחולת הוראות
48. עדיפות סמכויות ומעמד

חוק מבקר המדינה, התשי"ח-1958 [נוסח משולב] 1

1.   
2.   
3.   
הצעת מועמדים

(תיקונים:התשמ"ח, התשע"ג)
(א) (1) הצעת מועמד למבקר המדינה תוגש בכתב ליושב ראש הכנסת, בצירוף הסכמת המועמד בכתב, ביום הארבעה עשר שלפני יום הבחירה, חבר הכנסת לא ישתף עצמו בהצעה של יותר ממועמד אחד.
(2) מי שעשרה חברי הכנסת לפחות הציעו את מועמדותו יהיה מועמד למבקר המדינה, אלא אם כן פחת מספר המציעים מעשרה בשל מחיקת שם של חבר הכנסת כאמור בפסקה (3).
(3) שיתף עצמו חבר הכנסת בהצעה של יותר ממועמד אחד, יימחק שמו של חבר הכנסת מרשימת המציעים של כל המועמדים שהציע; פחת מספר המציעים של מועמד מעשרה בשל מחיקת שם מרשימת המציעים, רשאי חבר הכנסת שלא שיתף עצמו באף הצעה לצרף את שמו לרשימת המציעים של אותו מועמד, לא יאוחר משמונה ימים לפני יום הבחירה.
(ב) יושב ראש הכנסת יודיע לכל חברי הכנסת, בכתב, לא יאוחר משבעה ימים לפני יום הבחירה, על כל מועמד שהוצע ועל שמות חברי הכנסת שהציעוהו, ויכריז על המועמדים בפתיחת ישיבת הבחירה.
4.   
במעמד הצהרת האמונים לפי סעיף 9 לחוק-יסוד: מבקר המדינה, רשאי המבקר, בתיאום עם יושב-ראש הכנסת, לשאת דברים לפני הכנסת.
5.   
6.   
7.   
8.   
8א.   
8ב.   
8ג.   
9.   
(5) כל חברה ממשלתית, כהגדרתה בחוק החברות הממשלתיות, התשל"ה-1975 (להלן - חוק החברות הממשלתיות) וכן כל מפעל, מוסד, קרן או גוף אחר, שהממשלה משתתפת בהנהלתם;
(6) כל אדם, מפעל, מוסד, קרן או גוף אחר, שיועמדו לביקורת על פי חוק, על פי החלטת הכנסת או על פי הסכם ביניהם ובין הממשלה;
(7) כל חברת בת ממשלתית, כהגדרתה בחוק החברות הממשלתיות וכן כל מפעל, מוסד, קרן או גוף אחר, שאחד הגופים המנויים בפיסקאות (2), (4), (5) ו-(6) משתתפים בהנהלתם, אולם הביקורת על גוף כזה לא תופעל, אלא אם הועדה או המבקר החליטו על כך ובמידה שהחליטו;
(8) כל מפעל, מוסד, קרן או גוף אחר הנתמכים, במישרין או בעקיפין, על ידי הממשלה או על ידי אחד הגופים המנויים בפיסקאות (2), (4), (5) ו-(6) בדרך הקצבה, ערבות וכיוצא באלה; אולם הביקורת על גוף כזה לא תופעל, אלא אם הועדה או המבקר החליטו על כך ובמידה שהחליטו.
(9) כל ארגון עובדים כולל, וכל מפעל, מוסד, קרן או גוף אחר שארגון עובדים כאמור משתתף בהנהלתם, ובלבד שהביקורת לא תופעל על פעילותם כאיגוד מקצועי; ואולם הביקורת על גוף כאמור לא תופעל אלא אם כן החליט על כך המבקר ובמידה שהחליט ובכפוף לאמנות בינלאומיות שמדינת ישראל צד להן; החליט המבקר להפעיל את הביקורת כאמור, יהיו למבקר כל הסמכויות שהוקנו לו לגבי גוף מבוקר אף לגבי פעילותו של ארגון עובדים כולל, מפעל, מוסד, קרן או גוף כאמור, כאיגוד מקצועי, ובלבד שהמבקר סבור כי הדבר דרוש לצורכי הביקורת על פעילות אחרת שלהם.לענין פסקה זו -
"פעילות כאיגוד מקצועי" - ייצוג עובדים לשם קידום, מימוש או הגנת זכויותיהם כעובדים;
"ארגון עובדים כולל" - ארגון עובדים ארצי, הפועל כאיגוד מקצועי ביותר מענף עבודה אחד.
(10) גוף שחדל, לאחר יום ב' באדר א' התשנ"ז (9 בפברואר 1997), להיות כלול ברשימת הגופים המנויים בפסקאות (1) עד (9), לגבי התקופה שבה נכלל ברשימת הגופים כאמור, כל עוד לא חלפו שלוש שנים מהיום שחדל להיכלל בה; לגבי גוף לפי פסקה זו יהיו למבקר, לפי הענין, כל הסמכויות שהוענקו לו לגבי גוף מבוקר.
10.   
11.   
12.   
13.   
14.   
(2) על אף האמור בפסקה (1), המציא המבקר לוועדה דין וחשבון נפרד כאמור באותה פסקה, בימי פגרת הכנסת, יפורסם הדין וחשבון האמור במועד שיקבע המבקר, מוקדם ככל האפשר, ויונח על שולחן הכנסת לא יאוחר מתום השבוע הראשון של הכנס הקרוב של הכנסת.
(ב1) הועדה רשאית, בנסיבות מיוחדות ובהסכמת המבקר, להחליט על מינוי ועדת חקירה גם בנושא הכלול בדין וחשבון על פי סעיפים 15 ו-20 ויחולו עליה הוראות סעיף קטן (ב), סיפה. ואולם לא תחליט הועדה כאמור, אלא ברוב של שני שלישים מחבריה, לפחות, בישיבה שנועדה לענין זה בלבד; הזימון לישיבה הראשונה יהיה בהודעה של לפחות עשרה ימים מראש.
(ג) העלתה הביקורת חשש למעשה פלילי, יביא המבקר את הענין לידיעת היועץ המשפטי לממשלה ורשאי הוא לעשות כן אם העלתה הביקורת חשש שנעברה עבירה משמעתית על פי כל דין. היועץ המשפטי לממשלה יודיע למבקר ולועדה, תוך ששה חודשים מיום שהועבר אליו הענין, על דרך טיפולו בנושא.
15.   
16.   
הערות ראש הממשלה והנחה על שולחן הכנסת

[תיקונים:התשנ"ה (מס' 3), התשס"א, התשס"ח, התשס"ח (מס' 5)]
(א) (1) ראש הממשלה ימסור למבקר, בתוך עשרה שבועות מהיום שבו קיבל לידיו את הדין וחשבון, במלואו או חלק ממנו, את כל אלה:
(א) הערותיו לדין וחשבון, לגבי כל ליקוי או פגיעה שפורטו בו;
(ב) תגובות הגופים המבוקרים לדין וחשבון, כפי שהועברו אליו כאמור בסעיף קטן (א1);
(ג) דיווח על תיקון ליקויים ופגיעות שפורטו בדינים וחשבונות קודמים, לרבות פרטים כאמור בסעיף 21ב(א) ו-(ב) וכן דיווח על החלטות שקיבלה הממשלה בעקבות הדינים והחשבונות וביצוע החלטות אלה.
(2) בתום התקופה כאמור בפסקה (1), יונחו הדין וחשבון, וכן התגובות וההערות על שולחן הכנסת ואולם היה המועד האמור בימי פגרת הכנסת, יונח הדוח על שולחן הכנסת לא יאוחר מתום השבוע הראשון של הכנס הקרוב של הכנסת.
(א1) גוף מבוקר שעניינו נדון בדין וחשבון יעביר את תגובתו לראש הממשלה לגבי כל ליקוי או פגיעה שפורטו בדין וחשבון הנוגעים לו, בתוך מועד שיקבע ראש הממשלה.
(ב) המבקר, ביוזמתו או לפי הצעת הועדה, רשאי לקבוע, בהתייעצות עם הועדה, כי בשנה מסוימת תהא התקופה הנקובה בסעיף קטן (א) קצרה בלא יותר מארבעה עשר ימים או ארוכה באותה מידה; החלטה כאמור תתקבל ותימסר לועדה ולראש הממשלה לא יאוחר מהיום שבו מוגש הדין וחשבון, במלואו או חלק ממנו, כאמור בסעיף 15(א).
17.   
(א1) העתק של דין וחשבון או חוות דעת של המבקר או חלקים מהם, שלגביהם קיבלה ועדת המשנה החלטה כאמור בסעיף קטן (א), יומצא על ידי המבקר לעיונו של יושב ראש ועדת החוץ והביטחון של הכנסת, והוא יהיה רשאי, בהסכמת יושב ראש הוועדה, להביאם לידיעת ועדת משנה של ועדת החוץ והביטחון של הכנסת שהענין הנדון בהם מצוי בתחום סמכותה; אין בהוראה זו כדי לגרוע מסמכויותיה של הוועדה לפי חוק זה.
(ב) (בוטל).
(ג) בשים לב לצורך לשמור על ביטחון המדינה, רשאי המבקר, לאחר שהממשלה הביאה לפניו נימוקים סבירים להנחת דעתו, להחליט כי דין וחשבון או חוות דעת של המבקר או חלקים מהם, לא יונחו על שולחן הכנסת ולא יפורסמו; דין וחשבון, חוות דעת של המבקר או חלקים מהם, שלגביהם קיבל המבקר החלטה לפי סעיף זה, יומצאו ליושב ראש הוועדה ויובאו לידיעת יושב ראש ועדת החוץ והביטחון של הכנסת.
(ד) הערות ראש הממשלה ותגובות הגופים המבוקרים לגבי דין וחשבון של המבקר או חלקים ממנו, שלגביהם הוחלט כאמור בסעיפים קטנים (א) או (ג), לא יונחו על שולחן הכנסת ולא יפורסמו.
18.   
18א.   
19.   
20.   
(ז)2 ראש הממשלה יקבע, באישור הוועדה, הוראות לעניין הבנת ההערות לפי סעיף זה, לרבות לעניין מתכונת כתיבתן, אופן ריכוזן ועריכתן.
21.   
21א.   
21ב.   
21ג.   
22.   
22א.   
(ב) לא יתמנה אדם כממונה בטחון לפי סעיף קטן (א) אלא אם כן התמלאו בו התנאים הקבועים בסעיף 4(ב) לחוק, והוא עמד בתנאי ההכשרה הקבועים בסעיף 5 לחוק.
(ג) לממונה בטחון יהיו הסמכויות האמורות בסעיף 3 לחוק והוראות סעיף 13 לחוק יחולו על מי שממונה בטחון הטיל עליו לשמש כמאבטח במשרד המבקר.
(ד) הוראות סעיף 14 לחוק יחולו על ממונה בטחון ומאבטח במשרד המבקר, ואולם תעודת המינוי תוצא בידי המבקר או מי שהוא הסמיך לכך.
(ה) המבקר יקבע נוהלי בקרה ופיקוח על הפעלת סמכויות בידי ממונה בטחון ומאבטח שמונו על פי סעיף זה.
23.   
24.   
25.   
26.   
27.   
28.   
(1) המפרסם דוח שעל המבקר להגיש בהתאם להוראות סעיפים 15 או 20, או בהתאם להוראות כל חוק אחר או חוות דעת שהכין המבקר לפי הוראות סעיף 21, או המפרסם חלק מדוח או חוות דעת כאמור, או מתוכנם, לפני המועד הקובע; בפסקה זו, "המועד הקובע" -
(א) לענין דוח שיש להגישו בהתאם להוראות סעיף 15 או 20 -מועד ההנחה על שולחן הכנסת כאמור בסעיף 16 או 20, לפי הענין;
(ב) לעניין חוות דעת שיש להכינה לפי הוראות סעיף 21 - המועד להנחתה על שולחן הכנסת או לפרסומה שקבע המבקר לפי סעיף 21(ב), לפי המוקדם;
(ב1) לעניין דוח נפרד לפי סעיף 14(ב) - מועד ההנחה על שולחן הכנסת או מועד הפרסום לפי סעיף 14(ב)(2), לפי המוקדם;
(ג) לענין דוח שיש להגישו בהתאם להוראות כל דין אחר -המועד להגשת הדוח, ואם נקבע מועד לפרסומו - המועד לפרסומו;
(2) המפרסם דו"ח או חוות-דעת או חלק מהם או מתכנם בניגוד להוראות סעיף 17;
(3) המפרסם ללא נטילת רשות מטעם המבקר ממצאי ביקורת של המבקר.
(ב) אין בהוראות סעיף זה כדי לפטור אדם מאחריות פלילית על פי כל דין אחר.
29.   
30.   
31.   
32.   
33.   
34.   
35.   
תלונה של אסיר כמשמעותו בפקודת בתי הסוהר, 1946, תוגש במעטפה סגורה, ונציב בתי הסוהר, או מי שהוא הסמיך לכך, יעבירנה - בלי שיפתחנה -אל נציב תלונות הציבור.
36.   
37.   
38.   
(6) תלונה של המשרת בשירות סדיר לפי חוק שירות ביטחון [נוסח משולב], התשמ"ו-1986, או המשרת שירות מילואים לפי חוק שירות המילואים, התשס"ח-2008, הנוגעת לסדרי השירות, לתנאי השירות או למשמעת;
(7) תלונה של שוטר או של סוהר הנוגעת לסדרי השירות ולתנאי השירות או למשמעת במשטרת ישראל או בשירות בתי הסוהר;
(8) תלונה של עובד המדינה או של עובד בגוף כאמור בסעיף 36, בענין הנוגע לשירותו כעובד, אולם יהיה בירור על מעשה החורג מהוראת חוק, תקנות, תקנון שירות המדינה, הסכם קיבוצי, או מהסדרים כלליים שנקבעו מטעם נציב שירות המדינה, ולגבי גוף כאמור בסעיף 36 - מהסדרים כלליים דומים.
(9) תלונה של אדם בענינם של המנויים בפסקאות (6), (7) ו–(8), הנוגעת לאמור באותן פסקאות, לפי הענין.
39.   
40.   
41.   
42.   
43.   
44.   
45.   
45א.   
45א1.   
45ב.   
45ג.   
45ד.   
45ה.   
45ו.   
46.   
47.   
48.   
[1.] ס"ח 248, התשי"ח, עמ' 92.
תיקונים:ס"ח 352, התשכ"ב, עמ' 6;
ס"ח 363, התשכ"ב, עמ' 42 [התשכ"ב (מס' 2)];
ס"ח 414, התשכ"ד, עמ' 42;
ס"ח 555, התשכ"ט (4.4.1969), עמ' 98;
ס"ח 623, התשל"א (9.4.1971), עמ' 112;
ס"ח 663, התשל"ב (27.7.1972), עמ' 134;
ס"ח 725, התשל"ד (24.2.1974), עמ' 38;
ס"ח 758, התשל"ה (6.2.1975), עמ' 58;
ס"ח 881, התשל"ח (12.1.1978), עמ' 53;
ס"ח 962, התש"ם (28.2.1980), עמ' 76;
ס"ח 1026, התשמ"א (27.5.1984), עמ' 280;
ס"ח 1102, התשמ"ד (4.1.1984), עמ' 37;
ס"ח 1115, התשמ"ד (4.4.1984), עמ' 129 [התשמ"ד (מס' 2)];
ס"ח 1237, התשמ"ח (24.2.1988), עמ' 31;
ס"ח 1312, התש"ן (28.3.1990), עמ' 114;
ס"ח 1333, התשנ"א (28.11.1990), עמ' 18;
ס"ח 1389, התשנ"ב (19.3.1992), עמ' 135;
ס"ח 1418, התשנ"ג (31.3.1993), עמ' 100;
ס"ח 1444, התשנ"ד (31.12.1993), עמ' 38;
ס"ח 1448, התשנ"ד (27.1.1994), עמ' 62 [התשנ"ד (מס' 2)];
ס"ח 1463, התשנ"ד (12.5.1994), עמ' 142 [התשנ"ד (מס' 3)];
ס"ח 1464, התשנ"ד (19.5.1994), עמ' 144 [התשנ"ד (מס' 4 ומס' 5)];
ס"ח 1467, התשנ"ד (23.6.1994), עמ' 152 [התשנ"ד (מס' 6)];
ס"ח 1475, התשנ"ד (28.7.1994), עמ' 260 [התשנ"ד (מס' 7)];
ס"ח 1507, התשנ"ה (2.3.1995), עמ' 138;
ס"ח 1508, התשנ"ה (17.3.1995), עמ' 142 [התשנ"ה (מס' 2)];
ס"ח 1515, התשנ"ה (6.4.1995), עמ' 174 [התשנ"ה (מס' 3)];
ס"ח 1534, התשנ"ה (25.7.1995), עמ' 371 [התשנ"ה (מס' 4)];
ס"ח 1535, התשנ"ה (3.8.1995), עמ' 375 [התשנ"ה (מס' 5)];
ס"ח 1543, התשנ"ה (10.8.1995), עמ' 448 [התשנ"ה (מס' 6)];
ס"ח 1572, התשנ"ו (8.3.1996), עמ' 134 (שני תיקונים);
ס"ח 1610, התשנ"ז (6.2.1997), עמ' 64;
ס"ח 1685, התשנ"ח (7.8.1998), עמ' 352;
ס"ח 1781, התשס"א (19.3.2001), עמ' 174;
ס"ח 1898, התשס"ג (5.8.2003), עמ' 524;
ס"ח 1979, התשס"ה (3.2.2005), עמ' 126;
ס"ח 1983, התשס"ה (21.2.2005), עמ' 212 [התשס"ה (מס' 2)];
ס"ח 2017, התשס"ה (1.8.2005), עמ' 720 [התשס"ה (מס' 3)];
ס"ח 2102, התשס"ז (5.7.2007), עמ' 374. הצ"ח - כנסת 147, התשס"ז, עמ' 162;
ס"ח 2121, התשס"ח (4.12.2007), עמ' 66. הצ"ח - כנסת 169, התשס"ז, עמ' 273.
ס"ח 2132, התשס"ח (7.2.2008), עמ' 182 [התשס"ח (מס' 2)]. הצ"ח - כנסת 185, התשס"ח, עמ' 56;
ס"ח 2134, התשס"ח (18.2.2008), עמ' 205 [התשס"ח (מס' 3)]. הצ"ח - כנסת 194, התשס"ח, עמ' 104;
ס"ח 2152, התשס"ח (16.4.2008), עמ' 514 [התשס"ח (מס' 4)]. הצ"ח - ממשלה 295, התשס"ז, עמ' 584;
ס"ח 2177, התשס"ח (6.8.2008), עמ' 820 [התשס"ח (מס' 5)]. הצ"ח - כנסת 244, התשס"ח, עמ' 382;
ס"ח 2275, התשע"א (31.1.2011), עמ' 300. הצ"ח - כנסת 280, התש"ע, עמ' 12;
ס"ח 2365, התשע"ב (27.6.2012), עמ' 476. הצ"ח - כנסת 479, התשע"ב, עמ' 240;
ס"ח 2399, התשע"ג (27.6.2013), עמ' 86. הצ"ח - כנסת 504, התשע"ג, עמ' 19;
ס"ח 2411, התשע"ד (7.11.2013), עמ' 32. הצ"ח - כנסת 511, התשע"ג, עמ' 43;
ס"ח 2477, התשע"ה (25.11.2014), עמ' 36. הצ"ח - כנסת 569, התשע"ד, עמ' 160 (הוראות התיקון יחולו על תלונות בדבר פגיעה בעובד שהודיע מיום 25.11.14 ואילך על ביצוע מעשים כאמור בסעיף 45א(1) לחוק);
ס"ח 2628, התשע"ז (3.4.2017), עמ' 598. הצ"ח - כנסת 686, התשע"ז, עמ' 98;
ס"ח 3064, התשפ"ג (17.7.2023), עמ' 544. הצ"ח - כנסת 959, התשפ"ג, עמ' 82.
[2.] תקנות ראשונות לפי סעיף קטן 20(ז) יובאו לאישור הוועדה לביקורת המדינה של הכנסת בתוך 6 חודשים מיום 4.12.2007.

מפת מסמך

פרק ראשון: המבקר
1. בחירת המבקר
2. מועד הבחירה
3. הצעת מועמדים
4. נאום המבקר בכנסת
6. הועדה
7. איסור התעסקות
8. תום הכהונה
8א. העברת המבקר מכהונתו מחמת התנהגות שאינה הולמת את מעמדו
8ב. העברה מכהונה מטעמי בריאות
8ג. סמכות להשלמת דין וחשבון וחוות דעת
פרק שני: תחומי הביקורת
9. גוף מבוקר
10. היקף הביקורת
פרק שלישי: סדרי הביקורת
11. גוף מבוקר יגיש דו"ח, מאזן, תסקיר וידיעות
12. שר האוצר יגיש דין וחשבון כולל ומאזן של המדינה
13. הביקורת על האיגודים
14. דרכי-הטיפול בתוצאות הביקורת
פרק רביעי: דו"חות וחוות-דעת של המבקר
15. דו"ח המבקר על משרדי הממשלה ומוסדות המדינה
16. הערות ראש הממשלה והנחה על שולחן הכנסת
17. שמירה על בטחון המדינה ויחסי-חוץ שלה
18. סדרי הדיון בוועדה ובכנסת
18א. התייצבות לפני הוועדה
19. דין וחשבון של המבקר על מאזן המדינה
20. דו"ח המבקר על גופים מבוקרים אחרים
21. חוות דעת
21א. דיון בתיקון הליקויים
21ב. דיווח על תיקון הליקויים
21ג. אי–ביצוע פעולות לתיקון ליקויים
פרק חמישי: משרד מבקר המדינה
22. עובדי משרד המבקר
22א. ממונה בטחון
23. חובת הסודיות
24. תקציב המשרד
25. דו"ח כספי לוועדה
פרק שישי: הוראות שונות
26. סמכויות של ועדת חקירה
28. עונשין
29. ממלא מקום המבקר
30. חומר שאינו ראיה
פרק שביעי: בירור תלונות הציבור
32. היחידה לבירור תלונות
33. תלונה של מי
34. דרך הגשת התלונה
35. תלונה של אסיר
36. תלונה על מי
37. תלונה על מה
38. תלונות שאין לברר אותן
39. תלונות שבירורן מצריך סיבה מיוחדת
40. פתיחת הבירור
41. דרכי הבירור
42. הפסקת הבירור
43. תוצאות הבירור
44. סייגים להודעה
45. זכויות וסעדים
45א. תלונה של עובד הציבור שחשף מעשי שחיתות, הפרות חיקוק או פגיעה במינהל תקין
45א1. תלונה של עובד משרד מבקר המדינה שחשף מעשי שחיתות, הפרות חיקוק או פגיעה במינהל תקין
45ב. תלונה שבירורה מצריך סיבה מיוחדת
45ג. סעדים
45ד. עיון מחדש
45ה. הגשת תלונה שלא בתום לב
45ו. פרסום הוראות
46. דין וחשבון
47. תחולת הוראות
48. עדיפות סמכויות ומעמד