תאריך תצוגה: 20/12/2004
הקליקו על כותרת הסעיף
1. הגדרות
פרק ב': רישוי
2. תנאים לרישוי
2א. פטור מתנאים מסויימים
3. צירוף נספחים לבקשת רשיון
4. חידוש רשיון
פרק ג': המבנים
5. סוגי החדרים
6. תקרה דקורטיבית
7. בניית יציע
8. קירות, מחיצות ותקרות
9. צינורות
10. רצפה
11. תעלת ניקוז ומחסום דלוחים
12. דלתות וחלונות
13. המטבח
14. המחסן
15. אמצעי מגן למזון
פרק ד': ציוד
16. ציוד שאינו ניתן להזזה
17. ציוד הניתן להזזה
18. ציוד הבא במגע עם מזון
19. ציוד שאינו בא במגע עם מזון
פרק ה': קרור
20. מד חום אינדקטורי
21. מד חום רושם בחדר קירור
22. הגבלת רעש
23. החזקת מזון גלמי ומזון מוכן במיתקני קירור
24. מיתקן קירור
25. מי שתיה קרים
פרק ו': איוורור ותאורה
26. איוורור ותאורה
27. הרחקת ריחות, אדים וקיטור
28. החלפת אויר בחדרי בית האוכל
29. התקנת מערכת איוורור מלאכותי
30. נורות חשמליות
31. תאורה נאותה
32. אמצעי מגן
פרק ז': מי שתיה, מי שפכים ופסולת
33. מים
34. מעברי מים ומאגרי מים
35. מכלי אספקת מים
36. סילוק שפכים
37. מכלים לאיסוף פסולת מוצקת בבית האוכל
38. מכלים להחסנת פסולת מוצקת בחצר
39. התקנת ברז בקרבת מכלי הפסולת
40. ניקוי מכלי הפסולת
41. פסולת מוצקת
פרק ח': אחסון מזון וטיפול בו
42. החסנת מזון
43. המזון הגלמי
44. החסנת מיני בשר שונים
45. מצרכי מזון אסורים
46. הכנת מאכלים
47. הפשרת מצרכי מזון
48. הגשת מאכלים
49. נקיון עובדי המטבח
50. הטמפרטורה להחזקת מזון
51. הטמפרטורה להחזקת מאכלים
פרק ט': העובדים
52. לבוש ונקיון
53. בריאות העובד
פרק י': חדרי שירות
54. חדרי שירות
55. תנאים לחדרי שירות
56. תנאים לחדרי שירות
57. משתנות
58. כיורים
פרק י"א: תחזוקה
59. נקיון המבנים והציוד
60. מיתקני האיוורור והתאורה
61. שיטת חיטוי כלי האוכל והבישול
62. כלי אוכל ושתיה לשימוש חד פעמי
63. הריהוט המיועד לאורחים
64. מניעת צפיפות
65. אחסנת מצרכים
66. החצר
67. חובת החזקת מסמך על הדברה
68. החזקת חמרי הדברה
פרק י"ב: שונות
69. איסור כניסת זרים למטבח
70. איסור החזקת בעלי חיים
71. איסור לינה
72. איסור עישון
73. ביטול
74. הוראות מעבר
75. תחילה

תקנות רישוי עסקים (תנאי תברואה נאותים לבתי אוכל), התשמ"ג-1983 1

בתוקף סמכותי לפי סעיף 10 לחוק רישוי עסקים, התשכ"ח-1968 (להלן - החוק), ובתוקף הסמכות לפי סעיף 3 לפקודת בריאות הציבור (מזון), 1935, שנטלתי לעצמי בהתאם לסעיף 32 לחוק-יסוד: הממשלה, אני מתקין תקנות אלה:
1.   
"הל"ת" - הוראות למיתקני תברואה, התש"ל-1970, כמשמעותן בתקנה 1 לתקנות התכנון והבניה (בקשה להיתר, תנאים ואגרות), התש"ל-1970 (להלן - תקנות התכנון והבניה), שהעתק מהן הופקד בכל לשכת בריאות מחוזית ונפתית;
"מזון" - כל דבר המיועד לצריכת אדם באכילה, בשתיה או בלעיסה לרבות חמרי גלם להכנת מזון ולמעט בעל-חיים בעודנו חי וחומר המשמש ברפואה בלבד;
"מזון גלמי" - מזון שטרם הוכן לצריכה;
"מזיקים" - חרקים, מכרסמים, צפורים ובעלי חיים אחרים;
"מטבח" - חדר המיועד להכנת מזון או משקה, לרחיצת כלים או להחזקת מזון מוכן;
"המנהל" - המנהל הכללי של משרד הבריאות או מי שהוא הסמיך לענין תקנות אלה או למקצתן;
"ניקוי" - פעולה של סילוק כל זיהום הנראה לעין, הניתן למישוש או הנותן ריח;
"מיתקן קירור" - מקרר חשמלי, חדר קירור, מיתקן להקפאה עמוקה או חדר להקפאה עמוקה.
2.   
טור א'
טור ב'
טור ג'
טור ד'
שם העסק
מס' העסק בצו
שם העסק בצו
סימן בתוספת
מזנון
13א
מזנון או כל מקום אחר שבו מכינים או מגישים מאכלים או משקאות לצריכה במקום
א
בית קפה
104
בית קפה, מסעדה או קנטינה למעט קנטינות לחיילים
ב
מסעדה
104
בית קפה, מסעדה או קנטינה למעט קנטינות לחיילים
ג
פיצה
13א(ד)
פלפל או פיצה - מקום להכנתו או למכירתו או משקאות לצריכה במקום
ד
בורקס
13א
מזנון או כל מקום אחר שבו מכינים או מגישים מאכלים או משקאות במקום
ה
פלפל
13א(ד)
פלפל או פיצה - מקום להכנתו או למכירתו
ו
הכנת מאכלים ומשקאות לשם הגשה מחוץ למקום שיש לו מטבח
13א(ב)
מאכלים או משקאות - הכנתם לשם הגשה מחוץ למקום ההכנה
 
אולם שמחות
99(א)
אולם לעריכת טכסים ושמחות
ח
2א.   
3.   
4.   
5.   
6.   
7.   
8.   
9.   
10.   
11.   
12.   
13.   
14.   
15.   
16.   
17.   
18.   
19.   
20.   
21.   
22.   
23.   
24.   
25.   
26.   
27.   
28.   
 
טור ב'
טור א'
מספר מזערי של
חדרי בית האוכל
החלפות אויר בשעה
מטבח
20
מחסן מזון
6
חדרי שירות
8
חדרי אוכל
4
29.   
30.   
31.   
 
טור ב'
טור א'
עצמת תאורה
חדרי בית האוכל
מזערית בלוקס
מטבח ומשטחי העבודה שבו
400
מחסן
300
חדרי שירות
300
פרוזדורים וחדרי מדרגות
200
מעל שולחנות האוכל לקהל
300
32.   
33.   
34.   
35.   
36.   
37.   
38.   
39.   
40.   
41.   
42.   
43.   
44.   
45.   
(5) ביצי אווז, ביצי ברווז, ביצים של תרנגולי הודו, ביצים סדוקות, שבורות, שפוכות או מיובשות שאינן מפוסטרות;
(6) מצרכים מזוהמים בחידקים פטוגניים;
(7) מצרכים נגועים במזיקים, הפרשותיהם או חלקיהם.
(ב) לא יימצא בבית אוכל מצרך שאינו מזון, למעט חמרי ניקוי הדרושים לעסק.
46.   
47.   
48.   
49.   
50.   
51.   
52.   
53.   
54.   
מספר מקומות
נשים
גברים
 
 
 
לאורחים בישיבה
 
 
 
 
 
או בעמידה
כיור
אסלה
כיור
אסלה
משתנה
31 עד 50
1
1
1
1
1
51 עד 100
2
2
2
2
2
101 עד 200
3
3
3
2
3
201 עד 300
3
4
3
2
3
301 עד 500
4
5
4
3
5
501 עד 700
5
6
5
4
6
לכל 200 נוספים
1
1
1
1
1
55.   56.   
תנאים לחדרי שירות

(תיקון התשמ"ו)
על חדר השירותים יחולו הוראות אלה:
(1) תהיה אליהם גישה נוחה;
(2) הקירות יהיו מכוסים באריחים עד לגובה של 1.80 מטרים מהרצפה לפחות, ומעל לגובה האמור יהיו מטויחים ומסוידים בגוון בהיר;
(3) קבועות סניטריות ימלאו אחר הדרישות המנויות בפרק 3 בהל"ת;
(4) הציוד והקבועות יהיו תקינים, שלמים ונקיים;
(5) בקיר מעל הכיור הנמצא במבוא או בחדר האוכל יהיו אריחי חרסינה שיכסו שטח של 7575 ס"מ.

בבתי השימוש -
(1) ימצא תמיד נייר טואלט;
(2) אם יועדו לנשים, יהיה בהם מכל עם מכסה ומדרס רגל;
(3) האסלה תהיה מצויידת במכשיר הדחה הממלא אחר הדרישות המפורטות בפרק 3.5 בהל"ת;
(4) האסלה תהיה שלמה, תקינה ונקיה;
(5) בכל תא בית שימוש תהיה דלת הניתנת לסגירה מבפנים;
(6) פרט לאמור בפסקה (2) לא יעמוד בתא בית השימוש מיתקן לאיסוף פסולת;
(7) יותקנו ברזי לחץ אוטומטי.
57.   
58.   
59.   
60.   
61.   
62.   
63.   
64.   
65.   
66.   
67.   
68.   
69.   
70.   
71.   
72.   
73.   
(2) תנאים מיוחדים (סניטריים) לבתי אוכל שהוצאו בהתאם לסעיף 7 לפקודת מלאכות ותעשיות, 1972.
74.   
75.   
תוספת
(ב) בבית קפה אסור להכין, להחזיק או למכור מאכלים המכילים מזון מן החי לרבות דגים, בשר ועוף, למעט נקניק או נקניקיות.

5. (א) שטחם של החדרים בבית קפה יהיה לפחות כאמור להלן:מטבח 10 מ"ר מחסן 6 1 מ"ר חדר אוכל וחדרי שירות ביחד 29 מ"ר
(ב) בבית קפה שבו למעלה מ-30 מקומות ישיבה -
(1) יווספו למטבח ולמחסן 0.30 מ"ר לכל מקום ישיבה נוסף;
(2) יווספו לחדר האוכל 0.50 מ"ר לכל מקום ישיבה נוסף.

6. בנוסף לאמור בתקנות אלה ימלא המטבח אחר תנאים אלה:
(1) 1 /3 משטחו יוקצה לרחצת כלים, ובשטח זה יהיה מיתקן ליבוש כלים;
(2) יהיו בו שני כיורים עם משטח שיש או נירוסטה הצמוד אליהם או לאחד מהם;
(3) יהיו בו שני משטחי עבודה, האחד למזון גלמי והאחר למזון מעובד;
(4) משטחי העבודה יהיו בגודל ובצורה שיאפשרו עבודה תקינה במקום להנחת דעתו של המנהל;
(5) לא יהיו בו יותר מארבע להבות בכיריים לבישול.
סימן ג' - מסעדה

7. במסעדה מותר להכין ולמכור ארוחות מבושלות.

8. (א) שטחם של החדרים במסעדה יהיה לפחות כאמור להלן:
מטבח
12 מ"ר
מחסן
8 מ"ר
חדר אוכל וחדרי שירות ביחד 35
מ"ר
(ב) במסעדה שבה למעלה מ-30 מקומות ישיבה -
(1) יווספו למטבח ולמחסן 0.40 מ"ר לכל מקום ישיבה נוסף;
(2) יווסף לחדר האוכל 1 מ"ר לכל מקום ישיבה נוסף.

9. בנוסף לאמור בתקנות אלה ימלא המטבח אחר תנאים אלה:
(א) במטבח יהיו מדורים נפרדים כאמור להלן:
(1) לטיפול במזוןגלמי;
(2) לבישול;
(3) למזון מוכן להגשה;
(4) לשטיפת כלים.
(ב) המדורים יהיו בגודל ובצורה שיאפשרו עבודה תקינה במקום להנחת דעתו של המנהל.
(ג) מעל למיתקני בישול או טיגון יותקן מינדף כאמור בתקנה 27.
(ד) יהיו שלושה כיורים לפחות.
סימן ד' - פיצריה

10. (א) בפיצריה מותר להכין ולמכור פיצה לשם צריכה במקום או מחוץ למקום.
(ב) אסור להכין, להחזיק או למכור מאכלים המכילים בשר מן החי לרבות דגים, בשר ועוף, למעט שימורי דגים, נקניק ונקניקיות.

11. (א) שטחם של החדרים בפיצריה יהיה לפחות כאמור להלן:

מטבח
10 מ"ר
מחסן
6 מ"ר
חדר אוכל וחדרי שירות ביחד
23 מ"ר
(ב) בפיצריה שבה למעלה מ-30 מקומות ישיבה -
(1) יווספו למטבח ולמחסן 0.30 מ"ר לכל מקום ישיבה נוסף;
(2) יווספו לחדר האוכל 0.50 מ"ר לכל מקום ישיבה נוסף.
(ג) בפיצריה שבה מכינים מצרכי מזון נוספים, ייקבעו השטחים הנוספים להנחת דעתו של המנהל.

12. (א) מעל למיתקני האפיה יותקן מינדף כאמור בתקנה 27.
(ב) התנור יהיה מסוג שאישר המנהל.

13. הבצק יוכן מקמח מנופה באריזות מוכנות מראש.
סימן ה' - מזנון בורקס

14. (א) במזנון בורקס מותר לאפות בורקס קפואים ולמכור בורקס לשם צריכה במקום או מחוץ למקום.
(ב) אסור להכין, להחזיק או למכור מאכלים המכילים בשר מן החי לרבות דגים, בשר ועוף, למעט נקניק ונקניקיות.

15. (א) הבורקס הקפואים יסופקו ממקום שאושר לפי תקנות רישוי עסקים (תנאים תברואיים לעסקים לייצור מזון), התשל"ב-1972, והובלתם תיעשה ברכב מיועד לכך שאישר המנהל.
(ב) הבורקס יועברו ישירות מהרכב כאמור, למקרר של מזנון הבורקס.

16. (א) שטחם של החדרים במזנון בורקס יהיה לפחות כאמור להלן:

מטבח
10 מ"ר
מחסן
6 מ"ר
חדר אוכל וחדרי שירות ביחד
23 מ"ר
(ב) במזנון בורקס שבו למעלה מ-30 מקומות ישיבה -
(1) יווספו למטבח ולמחסן 0.30 מ"ר לכל מקום ישיבה נוסף;
(2) יווספו לחדר האוכל 0.50 מ"ר לכל מקום ישיבה נוסף.
(ג) במזנון בורקס בו מכינים מצרכי מזון נוספים, יקבעו השטחים הנוספים להנחת דעתו של המנהל.

17. בנוסף לאמור בתקנות אלה יהיו לפחות שני כיורים שאחד מהם יהיה מיועד לרחיצת תבניות ושגודלו יהיה לפחות 60 ס"מ 360 ס"מ 380 ס"מ.

18. מעל למיתקן האפיה יותקן מינדף כאמור בתקנה 28.
סימן ו' - מזנון לפלאפל

19. (א) במזנון פלאפל כאמור בסימן זה מותר להכין ולטגן פלאפל ולהכין תוספות לפלאפל מירקות לא מבושלים, לשם צריכה במקום.
(ב) אסור להכין, להחזיק או למכור מאכלים המכילים בשר מן החי לרבות דגים, בשר ועוף.

20. במזנון פלאפל אסורה המכירה בשירות עצמי.

21. (א) שטחם של החדרים במזנון לפלאפל יהיה לפחות כאמור להלן:מטבח 10 מ"ר מחסן 6 1 מ"ר חדר אוכל וחדרי שירות ביחד 15 מ"ר
(ב) המנהל רשאי להתיר שטח קטן יותר לחדר האוכל אם מצא הצדקה לכך.
(ג) במזנון לפלאפל שבו מכינים מצרכי מזון נוספים, יקבעו שטחים נוספים להנחת דעתו של המנהל.

22. בנוסף לאמור בתקנות אלה, יהיו במטבח לפחות שני משטחי עבודה כולל שולחנות וכלים נפרדים, האחד להכנת הירקות לסלטים והשני להכנת תערובת החומוס.

23. מעל למיתקן לטיגון יותקן מינדף כאמור בתקנה 27.

24. בחדר האוכל ועל יד החנות יותקן פח לפסולת עם מכסה בלתי נתיק.
סימן ז' (בוטל)
25-28. (בוטלו).
סימן ח' - אולם שמחות

29. סימן זה חל על מקום להכנת כיבוד וארוחות לאירועים חברתיים או משפחתיים ולהגשתם.

30. שטחם של החדרים באולם שמחות יהיה לפחות כאמור להלן:

 
אחוז מהשטח הכללי של האולם
מטבח
20
מחסן
12
חדר אוכל וחדרי שירות ביחד
68
חדרי הלבשה, אם ישנם למעלה מ-10 עובדים
 

31. במטבח יהיו מדורים מופרדים במחיצות כאמור להלן:
(1) לטיפול במזון גלמי, שבו מקום לרחיצת ירקות כולל כיור עמוק;
(2) לבישול ובו שטח נפרד להכנת בצק לעוגות;
(3) למזון מוכן להגשה, ובו מיתקן לחימום;
(4) לשטיפת כלים, ובו כיור אחד לפחות, המיועד לרחיצת כלים גדולים בלבד, שגודלו 60 ס"מ × 60 ס"מ × 80 ס"מ לפחות.
י"ב באב התשמ"ג (22 ביולי 1983)
אליעזר שוסטק
שר הבריאות
[1.] ק"ת 4528, התשמ"ג (6.9.1983), עמ' 1949.
תיקונים:ק"ת 4891, התשמ"ו (5.1.1986), עמ' 400;
ק"ת 5140, התשמ"ט (16.10.1988), עמ' 83;
ק"ת 5454, התשנ"ב (1.7.1992), עמ' 1213 (תחילת התיקון 30 יום מיום פרסומו);
ק"ת 5496, התשנ"ג (21.1.1993), עמ' 327;
ק"ת 5700, התשנ"ה (29.8.1995), עמ' 1758;
ק"ת 6353, התשס"ה (20.12.2004), עמ' 232.

מפת מסמך

פרק א': פרשנות
1. הגדרות
פרק ב': רישוי
2. תנאים לרישוי
2א. פטור מתנאים מסויימים
3. צירוף נספחים לבקשת רשיון
4. חידוש רשיון
פרק ג': המבנים
5. סוגי החדרים
6. תקרה דקורטיבית
7. בניית יציע
8. קירות, מחיצות ותקרות
9. צינורות
10. רצפה
11. תעלת ניקוז ומחסום דלוחים
12. דלתות וחלונות
13. המטבח
14. המחסן
15. אמצעי מגן למזון
פרק ד': ציוד
16. ציוד שאינו ניתן להזזה
17. ציוד הניתן להזזה
18. ציוד הבא במגע עם מזון
19. ציוד שאינו בא במגע עם מזון
פרק ה': קרור
20. מד חום אינדקטורי
21. מד חום רושם בחדר קירור
22. הגבלת רעש
23. החזקת מזון גלמי ומזון מוכן במיתקני קירור
24. מיתקן קירור
25. מי שתיה קרים
פרק ו': איוורור ותאורה
26. איוורור ותאורה
27. הרחקת ריחות, אדים וקיטור
28. החלפת אויר בחדרי בית האוכל
29. התקנת מערכת איוורור מלאכותי
30. נורות חשמליות
31. תאורה נאותה
32. אמצעי מגן
פרק ז': מי שתיה, מי שפכים ופסולת
33. מים
34. מעברי מים ומאגרי מים
35. מכלי אספקת מים
36. סילוק שפכים
37. מכלים לאיסוף פסולת מוצקת בבית האוכל
38. מכלים להחסנת פסולת מוצקת בחצר
39. התקנת ברז בקרבת מכלי הפסולת
40. ניקוי מכלי הפסולת
41. פסולת מוצקת
פרק ח': אחסון מזון וטיפול בו
42. החסנת מזון
43. המזון הגלמי
44. החסנת מיני בשר שונים
45. מצרכי מזון אסורים
46. הכנת מאכלים
47. הפשרת מצרכי מזון
48. הגשת מאכלים
49. נקיון עובדי המטבח
50. הטמפרטורה להחזקת מזון
51. הטמפרטורה להחזקת מאכלים
פרק ט': העובדים
52. לבוש ונקיון
53. בריאות העובד
פרק י': חדרי שירות
54. חדרי שירות
55. תנאים לחדרי שירות
56. תנאים לחדרי שירות
57. משתנות
58. כיורים
פרק י"א: תחזוקה
59. נקיון המבנים והציוד
60. מיתקני האיוורור והתאורה
61. שיטת חיטוי כלי האוכל והבישול
62. כלי אוכל ושתיה לשימוש חד פעמי
63. הריהוט המיועד לאורחים
64. מניעת צפיפות
65. אחסנת מצרכים
66. החצר
67. חובת החזקת מסמך על הדברה
68. החזקת חמרי הדברה
פרק י"ב: שונות
69. איסור כניסת זרים למטבח
70. איסור החזקת בעלי חיים
71. איסור לינה
72. איסור עישון
73. ביטול
74. הוראות מעבר
75. תחילה
תוספת