תאריך תצוגה: 07/08/2018
הקליקו על כותרת הסעיף
1. פירושים
2. הטלת מס קניה
3. קביעת טובין טעוני מס ושיעורי מס
3א. קביעת שירותים טעונים מס ושיעורי מס
4. חישוב המחיר הסיטוני
4א. המחיר הסיטוני במקרים מיוחדים
4ב. המחיר הסיטוני ביבוא
4ג. דיווח על המחיר הסיטוני ושומת המנהל
4ד. תחולת חוק מסי מכס ובלו (שינוי תעריף)
4ה. מיסים
4ו. מחיר שירות
5. מועד חיוב במס
5א. דו"ח תקופתי
5א1. הגשה באופן מקוון
5א2. דיווח בגין חוות דעת
5א3. נקיטת עמדה חייבת בדיווח
5ב. קביעת מס
5ג. שומה לפי מיטב השפיטה
5ד. קביעה ושומה למספר תקופות
5ה. תיקון שומה וקביעת מס
5ו. המצאת הודעה
5ז. שמירת אחריות
5ח. השגה וערעור
6. עוסקים מורשים
6א. אישור יבואן בהסדר
6ב. ביטול אישור של יבואן בהסדר
6ג. דין יבואן בהסדר שהוא תאגיד
7. לא יוטל מס כפל
8. מס על טובין שהוחזרו לישראל
9. מי חייב בתשלום המס
9א. חלוקת נטל המס על אנשים שונים
9ב. תשלום מס בידי אחר
10. מועד תשלום המס
10א. קנסות וריבית
11. זקיפת תשלום לחוב קודם
12. גביית המס מהקונה
13. גביית המס
14. סיווג
15. סימון
16. חיפושים ותפיסות
16א. בדיקות ותפיסות בקשר למתן שירותים
17. מסירת ידיעות, מסמכים ודוגמאות
17א. הצבת פקיד במקום עסק
18. חקירות
19א. חסיון
19ב. סודיות
20. עובדי המס - בסמכויותיהם של שוטרים
21. מסירת הודעות
22. ענשים
23. אחריותם של מנהלים ופקידים
24. חובת ההוכחה
24א. פטור מחתימה
24ב. פגם בפעולה אינו פוסלה
25. כופר כסף
26. פטור
27. החזרת מס
27א. ייצוג חייב מס
28. מינוי ועדה מייעצת
28א. הקטנת מס קצוב
29א. עיגול סכומים
29ב. זכות לדרוש ערובה
29ג. תחולת הוראות מפקודת המכס
29ד. תחולת הוראות מחוק מע"מ
30. החלפת הוראות
31. ביצוע ותקנות
32. העברת סמכויות
33. תחילת תוקף

חוק מס קניה (טובין ושירותים), התשי"ב-1952 1

 
1.   
(4) שעשוע ציבורי כמשמעותו בפקודת השעשועים הציבוריים, 1935;
"עוסק" פירושו - אדם העוסק במכירת טובין טעונים-מס או בייצורם, אם לשם מכירתם ואם לכל צורך אחר, וכן קבלן;
"קבלן" - אדם המקבל על עצמו, בתמורה, לבצע עבודת בניה או סלילה, או אדם העוסק בביצוע עבודות כאמור לצרכי עסק;
"נותן שירות" - אדם הנותן שירות טעון-מס;
"מכירה" , לענין טובין טעונים-מס - לרבות העברת בעלות בכל דרך שהיא, וכן לרבות מקח-אגב-שכירות, שכירות שהיא עסקו של המשכיר או חלק מעסקו או קשורה עם עסקו, שימוש לצרכי מסחר, מסירת טובין לידי אדם שסיפק חמרים לייצורה, ומסירת טובין בעמלה מאת עוסק באותה סחורה, וכן קבלת טובין לאחר שנעשתה בהם פעולת ייצור, וייצור טובין, אשר שר האוצר באישור ועדת הכספים של הכנסת קבע אותם בצו, בידי אדם לצורך עצמי;
"שימוש לצרכי מסחר" , לענין טובין טעונים-מס - שימוש בטובין לכל צורך שהוא, לרבות צורך עצמי, בידי המחזיק באותה סחורה או בדומה לה לצרכי עסק, ושימוש בידי היצרן שלה או הסיטונאי שלה לצרכי עסקם הקמעוני;
"העברת בעלות" , לגבי טובין טעונים-מס - לרבות העברת בעלות המותנית בתשלום המחיר במלואו, אך למעט העברה מכוח החוק והעברה שהוכח עליה, להנחת-דעתו של המנהל, כי היא מתנה שניתנה בתום-לב על-ידי אדם שאינו עוסק בייצור הטובין הניתנים במתנה או במכירתה;
"ייצור" , לרבות כל פעולה שבמהלך הייצור ובכלל זה הרכבת חלקים וכן כל פעולת-השבחה ששר האוצר קבע אותה בצו כפעולת-ייצור לענין חוק זה;
"יצרן" - מי שעסקו או חלק מעסקו ייצור;
"קמעונאי" - מי שעסקו הוא מכירת טובין מתוצרת זולתו לצרכנים בלבד, או גם למי שאינם צרכנים ובלבד שהיקף המכירות למי שאינם צרכנים הוא בלתי ניכר או שהן נעשות באקראי בלבד;
"סיטונאי" - מי שעסקו או חלק מעסקו מכירת טובין מתוצרת זולתו למי שאינו צרכן;
"צרכן" - מי שרוכש טובין שלא למטרת מכירה או ייצור, למעט מי שנקבע לגביו בצו כי לא יראוהו כצרכן;
"מכירה בסיטונות" - מכירת טובין לקמעונאי, ליצרן או לקבלן, וכן מכירת טובין לצרכן בכמויות גדולות;
"מכירה בקמעונות" - מכירת טובין בידי קמעונאי;
"חוק מע" מ" - חוק מס ערך מוסף, התשל"ו-1975;
"שנת מס" - תקופה של שנים עשר חדשים רצופים שתחילתה ב-1 בינואר;
"יבואן בהסדר" - מי שבידו אישור לפי סעיף 6א;
"חוק זה" , לרבות התקנות שהותקנו והצווים שניתנו על פיו.
2.   
3.   
3א.   
4.   
(2) כל תשלום שעל פי הסכם על הקונה לשלמו, לרבות עמלה, ריבית בשל תשלום לשיעורין או תשלום נדחה, ותשלום בעד אריזה, הובלה, העברה ואחריות.
(ב) על אף האמור בסעיף קטן (א), אם לא עברו יותר מ-60 ימים מהמועד שבו הוסכם על מכירת הטובין ועד מועד החיוב במס לפי סעיף 5(א) או (ב), יהיה המחיר הסיטוני של הטובין המחיר כאמור בסעיף קטן (א) במועד שבו הוסכם על מכירתם; שר האוצר, באישור ועדת הכספים של הכנסת, רשאי לקבוע תקופה אחרת במקום תקופת 60 הימים האמורה.
(ג) על אף האמור בסעיף קטן (א)(2), רשאי שר האוצר לקבוע בצו לגבי סוגי טובין הנמכרים בתשלומים לשיעורין או בתשלום נדחה, כי ריבית ששולמה, כולה או חלקה, לא תהא כלולה במחיר הסיטוני של הטובין.
4א.   
4ב.   
(א) על אף האמור בסעיפים 4 ו-4א, יהיה המחיר הסיטוני של טובין ביבוא, ערכם כאמור בסעיפים 129 עד 13, לפי הענין לפקודת המכס בתוספת המיסים החלים על יבואם ובתוספת שיעור שקבע שר האוצר.
(א1) על אף האמור בסעיף קטן (א), שר האוצר רשאי לקבוע כי מחירם הסיטוני של טבק ומוצריו ביבוא יהיה המחיר כאמור בסעיפים 4 או 4א, ואולם רשאי הוא לקבוע מועד לקביעת המחיר השונה מהמועד הקבוע באותם סעיפים; קבע שר האוצר כאמור, יקבע את דרכי הדיווח על המחיר הסיטוני ומועדי הדיווח.
(ב) על אף האמור בסעיף קטן (א) רשאי שר האוצר לקבוע לגבי סוגי טובין ביבוא שמחירם הסיטוני יהיה המחיר שניתן להשיג בעדם במכירה בקמעונות, בניכוי שיעור שיקבע, ורשאי הוא לקבוע שיעורי ניכוי שונים לסוגי טובין.
(ג) על אף האמור בסעיפים קטנים (א) ו-(ב) יהיה המחיר הסיטוני של טובין המיובאים בידי יבואן בהסדר, שהוא מוכר אותם בסיטונות, המחיר כאמור בסעיפים 4 או 4א במועד שבו היה חל החיוב במס לפי הוראות סעיף 5(א) או (ב) אילו סעיפים 4 או 4א היו חלים לגבי מכירת הטובין.
(ד) שר האוצר רשאי לקבוע סוגי טובין שמחירם ביבוא בידי יבואן בהסדר יהא ערכם כאמור בסעיפים 129 עד 13, לפי הענין לפקודת המכס, בתוספת המסים החלים על יבואם, או שיהא כאמור בסעיף קטן (ג).
4ג.   
4ד.   

(תיקון התש"ן)
על צו לפי סעיף 4(ג) וכן על צו הקובע סוגי טובין או שיעורים לפי סעיפים 4א או 4ב, יחולו הוראות חוק מסי מכס ובלו (שינוי תעריף), התש"ט-1949, כאילו היה הצו קביעה לפי סעיף 1 לחוק האמור.
4ה.   
4ו.   
(א) מחירו של שירות הוא המחיר שהוסכם עליו בין הצדדים לרבות כל מס, היטל, אגרה ותשלום חובה אחר המוטלים על השירות שלא לפי חוק זה או לפי חוק מס ערך מוסף, התשל"ו-1975, לרבות עמלה, ריבית בשל תשלום לשיעורין וכל הוצאה אחרת בביצוע השירות שעל מקבל השירות להחזירה לנותן השירות, ואם ניתן צו על פי סעיף 3א(ב) - גם מחיר הטובין שניתנו אגב מתן השירות.
(ב) הושפע מחירו של שירות מיחסים מיוחדים בין הצדדים, או שלא הוסכם על מחירו או שהתמורה כולה או מקצתה אינה בכסף - יהיה מחיר השירות המחיר המשתלם בעדו כרגיל ביום החיוב במס, ובהעדר מחיר כזה -עלות השירות בתוספת הריווח המקובל באותו ענף.
5.   
5א.   
5א1.   
5א2. 2
דיווח בגין חוות דעת

[תיקון התשע"ו (מס' 2)]
(א) בסעיף זה -
"חוות דעת" - חוות דעת בכתב, חתומה על ידי נותן חוות הדעת, שניתנה, במישרין או בעקיפין, לאדם ומאפשרת או נועדה לאפשר יתרון מס, ובלבד שהתקיים לגביה אחד מאלה:
(1) שכר הטרחה בגין חוות הדעת, כולו או חלקו, תלוי בסכום יתרון המס שייווצר למקבל חוות הדעת;
(2) היא תכנון מדף;
"יתרון מס" - לרבות כל אחד מאלה:
(1) הנחה או הקלה מהמס, דחיית אירוע המס, הפחתה של סכום המס, או הימנעות ממס;
(2) החזר של מס;
(3) דחייה של מועד תשלום המס;
"שכר טרחה" - סכום של 100,000 שקלים חדשים לפחות, שהוסכם בין הצדדים כי ישולם בעד חוות הדעת בגין חיסכון המס המרבי הכולל שייווצר למקבל חוות הדעת;
"תכנון מדף" - אחד מאלה:
(1) חוות דעת הכוללת בעיקרה תוכן אחיד באותו נושא, שניתנה במישרין או בעקיפין, על ידי נותן חוות הדעת, לשלושה חייבים במס לפחות, בתוך תקופה של שנתיים, בכפוף להוראות סעיף קטן (ו), שאינם קרובים, והיא אינה תלויה בעיקרה בנסיבותיו המיוחדות של כל חייב במס; לעניין זה, "קרוב" - כהגדרתו בפסקאות (1) או (2) בסעיף 88 לפקודת מס הכנסה;
(2) חוות דעת שנותן חוות הדעת הוא שהציע אותה למקבל מיוזמתו, והמקבל חויב בחובת סודיות לגבי תוכנה, כולו או חלקו.
(ב) (1) מי שקיבל חוות דעת ידווח על כך בטופס שיקבע המנהל, בתוך 60 ימים מתום שנת המס שבה התקבל יתרון המס בגין חוות הדעת, ובלבד שלא תידרש מסירתה של חוות הדעת לרשות המסים; בדיווח כאמור יפורטו כל אלה בלבד:
(א) עצם קבלת ייעוץ המס החייב בדיווח;
(ב) הפעולה, הנכס או הטובין נושא ייעוץ המס החייב בדיווח;
(ג) סוג סוגיית המיסוי המושפעת מייעוץ המס החייב בדיווח, כפי שקבע המנהל.
(2) קיבל אדם חוות דעת לאחר תום שנת המס, ידווח עליה בטופס כאמור בפסקה (1), בתוך 60 ימים מיום שקיבל אותה.
(ג) דיווח כאמור בסעיף קטן (ב) יוגש באופן מקוון ויחולו עליו הוראות סעיף 5א1.
(ד) על אף האמור בסעיף קטן (ב), לא יהיה אדם חב בדיווח -
(1) בשל תכנון מדף כאמור בפסקה (1) בלבד להגדרה "תכנון מדף" שלא ניתנה לגביו הודעה לפי סעיף קטן (ה);
(2) בשל חוות דעת שניתנה לו לגבי סוגיות שנדונו בהליך שומה, השגה או ערעור, ובלבד שחוות הדעת ניתנה בתקופה שבה מתקיימים הליכי השומה, ההשגה או הערעור, ולגבי אותה תקופת דיווח בלבד.
(ה) מי שנתן חוות דעת שהיא תכנון מדף לפי פסקה (1) להגדרה "תכנון מדף", יודיע על כך למי שקיבל אותה, ובלבד שהוא האדם השלישי ואילך שלו ניתנה חוות הדעת.
(ו) הוראות סעיף זה לא יחולו על מוסד ציבורי כמשמעותו בסעיף 9(2) לפקודת מס הכנסה, על חבר בני אדם כאמור בפסקה (2) להגדרה מלכ"ר בחוק מע"מ, ועל עוסק שמחזור עסקאותיו אינו עולה על 3 מיליון שקלים חדשים.
5א3.   
(2) עמדת רשות המסים תנוסח בלשון ברורה ומובנת.
(3) (א) מספר העמדות שתפרסם רשות המסים לא יעלה על 25 בשנה; ביקשה רשות המסים לפרסם עמדות נוספות באותה שנה, יגיש שר האוצר לאישור ועדת הכספים של הכנסת את מספר העמדות הנוסף המבוקש כאמור.
(ב) על אף האמור בפסקת משנה (א), בשנים 2016 ו–2017 רשות המסים תהיה רשאית לפרסם 50 עמדות בכל שנה.
(ג) אדם הנוקט עמדה חייבת בדיווח, ידווח על כך בטופס שיקבע המנהל, בתוך 60 ימים מתום שנת המס שבה נקט עמדה חייבת בדיווח כאמור; על דיווח לפי סעיף זה יחולו הוראות סעיף 5א2(ג).
(ד) הוראות סעיף זה לא יחולו על מוסד ציבורי כמשמעותו בסעיף 9(2) לפקודת מס הכנסה, על חבר בני אדם כאמור בפסקה (2) להגדרה מלכ"ר בחוק מע"מ, ועל עוסק שמחזור עסקאותיו אינו עולה על 3 מיליון שקלים חדשים.
5ב.   
5ג.   
5ד.   
5ה.   
5ו.   
5ז.   
5ח.   
(ב) חולק אדם על החיוב במס ביבוא הטובין, יחולו הוראות סעיף 154(א) ו-(ב) לפקודת המכס, בשינויים המחוייבים.
6.   
6א.   
(1) הוא עוסק כמשמעותו בחוק מע"מ, מגיש במועד דו"חות מלאים ונכונים ומנהל רישומים, מסמכים ופנקסים, הכל לפי הוראות חוק זה ולפי חוק מע"מ;
(2) בשנת המס שקדמה לשנה שבה הגיש את הבקשה לאישורו כיבואן בהסדר, ייבא טובין שערכם פו"ב הוא לפחות 500,000 דולר של ארצות הברית או סכום אחר שקבע שר האוצר; המנהל רשאי לקבוע כללים לחישוב מחיר הטובין הנקוב במטבע חוץ;
(3) בחמש השנים שקדמו למועד שבו הגיש את הבקשה לאישורו כיבואן בהסדר, לא הורשע בעבירת מס ולא הוטל עליו כופר כסף או קנס מינהלי על עבירה כאמור; לענין זה, "עבירת מס" - עבירה לפי החיקוקים החלים על מס עקיף כהגדרתו בחוק מיסים עקיפים (מס ששולם ביתר או בחסר), התשכ"ח-1968, עבירה לפי חוק מע"מ או עבירה לפי פקודת מס הכנסה, ואולם רשאי המנהל, מטעמים מיוחדים שיירשמו, לא לראות בעבירה שהוטל עליה קנס מינהלי, עבירת מס.
(ב) שר האוצר רשאי, באישור ועדת הכספים של הכנסת, לקבוע תנאים נוספים לאישור יבואן בהסדר.
6ב.   
6ג.   
7.   
8.   
9.   
(2) בהחזקת מלאי - המחזיק במלאי;
(3) במכירה - המוכר;
(4) במתן שירות - נותן השירות.
(ב) במכירת נכסי מדינה תחול חובת תשלום המס על הקונה.
(ג) על אף האמור בסעיף קטן (א), רשאי שר האוצר לקבוע, בצו, באישור ועדת הכספים של הכנסת, כי חובת תשלום המס החל על סוגי טובין מסויימים תחול על הקונה ומשקבע כך יראו את הקונה כעוסק וכאילו הוא מכר את הטובין במועד שקנה אותם.
(ד) אם ניתן שירות בידי אדם אחר מאשר האדם עמו הוסכם על נתינת השירות, על פי הוראת האדם עמו הוסכם, תחול חובת התשלום על האדם שעמו הוסכם כאמור; שירות שהוטל עליו מס, לא יוטל מס על ביצוע אותו שירות בידי אדם אחר, לפי הוראות נותן השירות.
9א.   
9ב.   
10.   
10א.   
(ב) הוראות סעיף קטן (א) לא יחולו לגבי דחיית מס על טובין שיובאו והמיועדים לייצור טובין לשם יצוא, אם הוכח להנחת דעתו של המנהל כי הטובין המיוצרים אכן יוצאו.
(ג) לא הגיש אדם דו"ח תקופתי במועד שנקבע לכך, יהא חייב בקנס של 150 שקלים לכל שבועיים של פיגור או חלק מהם; שר האוצר, באישור ועדת הכספים של הכנסת, רשאי להגדיל את הסכום האמור.
(ד) לענין גבייתם, דין הקנס, הריבית והפרשי הצמדה וריבית כדין המס.
11. 3
זקיפת תשלום לחוב קודם
(א) שילם החייב במס סכום כלשהו על חשבון סכומים שונים שהוא חייב בהם על פי חוק זה או על פי חוק המסים (קנס פיגורים), התשמ"א-1981, ולא פירש לסילוק איזה מחובותיו האמורים נועד הסכום ששילם, ייזקף התשלום לסוגי החובות השונים לפי הסדר ששלהלן, ואילו בכל סוג חוב ייזקף התשלום לפי סדר היווצרות החוב:
(1) מס;
(2) קנס לפי חוק זה, או קנס לפי חוק המסים (קנס פיגורים), התשמ"א-1981;
(3) הפרשי הצמדה וריבית לרבות מתואמים לפי סעיף 10א(א).
(ב) לעניין סעיף קטן (א), דין החזר מס שקוזז כנגד חוב לפי חוק זה או לפי חוק קיזוז מסים, התש"ם-1980, ודין סכום שנגבה על פי פקודת המסים (גבייה) או בדרך אחרת - כדין סכום ששולם.
12.   
13.   
(א) המס ניתן לגבייה בדרך תביעה אזרחית או לפי פקודת המסים (גבייה), והוראות אותה פקודה - להוציא סעיף 12 - יחולו על המס כאילו היה מס כמשמעותו באותה פקודה.
(א1) הוראות סעיפים 102(ב) ו–102ב לחוק מס ערך מוסף, התשל"ו-1975, יחולו על גבייה כאמור בסעיף קטן (א), בשינויים המחויבים.
(ב) (בוטל).
(ג) המנהל רשאי לעכב הוצאתם של טובין מפיקוח המכס עד לסילוק המס המגיע מהחייב במס על טובין אלה או על טובין אחרים שיבואם חייב במס.
14.   
סיווג

(תיקונים:התשי"ח, התשכ"ב)
(א) (1) טובין או שירות שאפשר לסווגם כסוג טובין או כשירות שטעונים מס וגם כסוג טובין או כשירות שאינם טעונים מס, רשאי המנהל לחייבם במס;
(2) טובין או שירות שאפשר לסווגם לפי סוגים שונים של טובין או שירותים שטעונים מס, רשאי המנהל לחייבם במס לפי השיעור הגבוה ביותר שבין הסוגים האמורים.
(ב) טובין טעונים-מס שהובאו או נמכרו כשהם מפורקים לחלקים, בין שחלקיהם הובאו או נמכרו בבת-אחת ובין שהובאו או נמכרו לפרקים תוך שנה מיום היבוא או המכירה של החלק הראשון, יראום כאילו הובאו או נמכרו בשלמותם במועד שהובאו או נמכר החלק האחרון מחלקיהם העיקריים.
(ג) טובין טעונים-מס המוחזקים במלאי כשהם מפורקים לחלקים, יראום כאילו הם מוחזקים בשלמותם.
(ד) דין מכירת חלק בלתי-מסויים מטובין טעונים-מס כדין מכירת טובין טעונים-מס; ולענין זה, יהיה מחירו הסיטוני של החלק הבלתי-מסויים חלק יחסי מן המחיר הסיטוני של הטובין כולם שהוא כיחס של חלק הטובין הבלתי-מסויים אל הטובין כולם.
15.   
סימון

(תיקונים:התשי"ח, התשכ"ב)
(א) (1) המנהל רשאי לקבוע לטובין טעונים-מס או לחלקיהם סימני-זיהוי, פרטיהם של אותם סימנים, צורתם, מועדי הסימון, דרכי הסימון, והשימוש בהם.
(2) כל קביעה של המנהל לפי פיסקה (1) תובא לידיעת הנוגעים בדבר בדרך שיראה לכך המנהל, והוא רשאי לפרסם ברשומות הודעה על הטובין שנקבעו להם סימנים ועל המקום בו יוכל הנוגע בדבר לקבל אותם או את פרטיהם, ומשפרסם הודעה כאמור יראו כאילו הובאה לידיעת הנוגעים בדבר.
(3) נקבע סימון לטובין והובאה הקביעה לידיעת הנוגעים בדבר כאמור, לא יעבירם אדם אל מחוץ למקום הייצור, לא יחזיקם כמלאי לצורך עסקו, לא ימכרם ולא ימסרם לאחר, אלא כשהם מסומנים בהתאם לסימני-הזיהוי ופרטיהם שנקבעו לפי סעיף זה.
(ב) לא שולם המס, כולו או מקצתו, בזמן הנועד לתשלומו, רשאי המנהל להתנות מסירת סימני-זיהוי נוספים לעוסק, לפני תשלום המס המגיע, בתנאים הנראים למנהל.
(ג) לא הראה עוסק לשליחיו של המנהל, לפי דרישתם, סימן-זיהוי שנמסר לו על-ידי המנהל, ולא הוכיח העוסק כי השתמש בסימן זה לסימון טובין ששולם עליהם המס, או לא נתן טעם, להנחת-דעתו של המנהל, להעדרו של הסימן, רואים את הטובין שלזיהוים נועד הסימן כאילו נמכרו ביום מסירת הסימן, ובמקרה שהסימן נועד לטובין שונים, רשאי המנהל לקבוע כטובין שנמכרו כאמור אותם טובין מביניהם שסכום המס עליהם הוא הגבוה יותר.
(ד) נראה למנהל כי לא תיגרם תקלה בגביית המס, רשאי הוא לפטור בני-אדם מסויימים או סוג מסויים של בני-אדם מחובת הסימון על פי סעיף זה.
(ה) סימן-זיהוי שנקבע על-ידי המנהל כאמור, דינו לענין סעיף 339 לפקודת החוק הפלילי, 1936, כדין בול המשמש לצרכי הכנסותיה של הממשלה.
(ו) לא יחזיק ולא ישתמש אדם בסימני-זיהוי מלבד אלה שנמסרו לו על-ידי המנהל או שנמסרו לו על-ידי אדם שקיבל אותם מהמנהל לסימון טובין המוסר.
16.   
(ח) הרואה עצמו מקופח על-ידי קביעת דמי ההעברה שנקבעו על פי פיסקה (ו) רשאי לערור עליה והוראות סעיף 5 יחולו כאילו היתה קביעת דמי ההעברה קביעת מחיר סיטוני.
(ט) המנהל רשאי, בתנאים הנראים לו, לוותר על גביית הוצאות ההעברה או דמי ההחסנה או על שניהם, כולם או מקצתם.
(י) סעיף זה לא יחול על ביצוע החוק בקשר להטלת מס על שירותים.
16א.   
17.   
17א.   
18.   
19.   
19א.   
19ב.   
(2) נדרש לגלותה בהליך משפטי על פי חוק זה או חוק מסים כמשמעותו בחוק לתיקון דיני מסים (חילופי ידיעות בין רשויות המס), התשכ"ז-1967.
(א1) לענין סעיף קטן (א)(1) רשאי שר האוצר לתת גם היתר לגילוי מידע לסוגיו, ובלבד שהיתר כאמור יינתן לבעלי תפקידים שצוינו בו לצורך מילוי תפקידים כדין, ומנימוקים שיירשמו.
(ב) הגיעה לאדם ידיעה על פי סעיף-קטן (א), יראוהו כמי שקיבל אותה אגב ביצוע חוק זה.
(ג) גילה אדם שלא כדין ידיעה שהגיעה אליו אגב ביצועו של חוק זה, דינו - מאסר שנה או קנס 20,000 לירות.
20.   
21.   
22.   
(ו) לא דיווח אדם על חוות דעת, כהגדרתה בסעיף 5א2(א), בניגוד להוראות אותו סעיף, דינו - הקנס הקבוע בסעיף 61(א)(2) לחוק העונשין.
(ז) לא הודיע אדם על תכנון מדף, כהגדרתו בסעיף 5א2(א), בניגוד להוראות סעיף 2(ה), דינו - מאסר שנה או הקנס הקבוע בסעיף 61(א)(2) לחוק העונשין.
(ח) לא דיווח אדם על עמדה חייבת בדיווח, כהגדרתה בסעיף 5א3, בניגוד להוראות אותו סעיף, דינו - הקנס הקבוע בסעיף 61(א)(2) לחוק העונשין.
23.   
24.   
24א.   
24ב.   
25.   
26.   
27.   
(2) שירותים שעליהם שולם המס לא ניתנו;
(3) (בוטל);
(4) שולם מס על טובין והטובין אבדו בהיותם בחזקתו של החייב במס או בחזקתו של אדם שהטובין נמסרו לו למכירה בעמלה בטרם השתמשו בה, או שהוחזרו לחייב במס לאחר שנמסרו למכירה בעמלה ולא נמכרו.
המנהל רשאי להורות על החזרת-מס לפי סעיף-קטן זה אף אם לא הוגשה אליו בקשה לכך.
(ב) שולם מס על טובין שהוכח, להנחת-דעתו של המנהל, שניזוקו בהיותם בחזקתו של החייב מס, בטרם השתמש בהם, או בחזקתו של האדם שהטובין נמסרו לו למכירה בעמלה, יוחזרו למי ששילם את המס הסכום שבו עולה המס ששולם על המס שהיה מגיע אילו ניזוקו הטובין במועד הנועד לתשלום המס, אם הוגשה בקשה על כך תוך שנתיים מיום הגבייה ובעוד שהטובין בחזקתו של החייב במס, או בחזקתו של העמיל האמור, הכל לפי המקרה.
(ג) לא יוחזר המס על טובין שאבדו או ניזוקו בחזקתו של החייב במס, אלא אם נמסרה הודעה בכתב למנהל על כך תוך שני חדשים מיום האבדן או הנזק והמבקש את החזרת המס הצהיר בפני המנהל כי לא קיבל פיצויים בגין האבדן או הנזק והתחייב שאם יקבל פיצויים כאמור יחזיר למנהל את סכום המס שהוחזר לו על-ידיו.
(ד) המנהל רשאי להחזיר את המס, כולו או מקצתו, ששולם על טובין או על שירות, אם נתברר אחד מאלה:
(1) הטובין שימשו לייצור טובין שאינם טעונים-מס או לייצור טובין שנמכרו לאדם הזכאי לפטור ממס;
(2) הטובין הובאו לישראל לשעה, או הובאו או נקנו לשם ייצור טובין המיועדים ליצוא;
(3) הטובין הובאו לישראל והוחזרו בלי שינוי צורה, או אם שונתה צורתם, הוכח, להנחת-דעתו של המנהל, כי לא השתמשו בהם והם ניתנים לזיהוי;
(4) הטובין נמכרו או השירות ניתן למי שזכאי לפטור לפי צו על פי פיסקאות (2), (3), (6) ו-(7) לסעיף 26 והמוכר או נותן השירות החזירו את המס לקונה הטובין או למקבל השירות או לא כללו אותו במחיר.
27א.   
(ב) הוראות חוק הסדרת העיסוק בייצוג על ידי יועצי מס, התשס"ה-2005, יחולו לענין ייצוגו של עוסק.
28.   
28א.   
29.   
29א.   
29ב.   
29ג.   

(תיקונים:

התשמ"ו, התשנ"ה)
הוראות סעיפים 39(ב), 63, 64, 81 עד 89, 92, 93, 104, 122, 128, 140 עד 145, 149, 150, 152, 156, 162 עד 162ב, 170, 171, 198, 204, 231ג, 239א ו-239ב לפקודת המכס יחולו, בשינויים המחוייבים לפי הענין, לענין המס על פי חוק זה.
29ד.   

(תיקונים: התשמ"ו, התשס"ב, התשע"ד)
הוראות סעיפים , 102א, 106, 112א ו-144א לחוק מס ערך מוסף, התשל"ו-1975, יחולו, בשינויים המחוייבים לפי הענין, לענין המס על פי חוק זה.
30.   
31.   
32.   
33.   
תוספת
(סעיף 3)
(1) צרכי-מאכל, למעט משקאות, מגדנות, קפה נמס ודומיהם, אגוזי-מאכל, ממרחי-בשר, תמציות ושמני-תמציות, פירות משומרים, יבשים, מרודדים ודחוסים וכן למעט ממתקים ומרקחות מהסוגים הלא-עממיים ששר האוצר קבע אותם בצו;
(2) רפואות ותכשירים המשמשים לריפוי, למעט אלה שמטרתם העיקרית אינה ריפוי וששר האוצר, בהתייעצות עם שר הבריאות, קבע אותם בצו;
(3) טובין המותאמים במיוחד לשימושם של נכים, למעט רכב מנועי;
(4) (בוטלה);
(5) אמבולנסים, מכונות ומכשירים לכיבוי-אש, מכשירי-הצלה ימיים; ציוד-בטיחות ששר האוצר קבע אותם בצו;
(6) ספרי-קודש ותשמישי-קדושה, למעט אלה ששר האוצר, בהתייעצות עם שר הדתות, קבע אותם בצו;
(7) ספרים ועתונים;
(8) טובין המשמשים כרגיל ללימוד, למעט אלה ששר האוצר, בהתייעצות עם שר החינוך והתרבות, קבע אותם בצו;
(9) זרעים לצרכי חקלאות, מספוא, זבל ודשנים כימיים, בעלי-חיים, חמרי-חיטוי ומשמידי-חרקים מהסוגים המשמשים בחקלאות, ספינות-דיג, ציוד מיוחד המשמש למשקי חלב, עופות, צאן, דבורים ודיג;
(10) חמרים רפואיים למשק החי, למעט אלה ששר האוצר, בהתייעצות עם שר החקלאות, קבע אותם בצו;
(11) מכונות ומכשירים וחלקיהם, מהסוגים המשמשים אך ורק בחקלאות או אך ורק בתעשיה, למעט מכונות ומכשירים וחלקיהם מהסוגים ששר האוצר קבע אותם בצו;
(12) מכונות ומכשירים מיוחדים לרכבות, לתעופה, לקידוח-מים ולשאיבתם;
(13) (בוטלה);
(14) (בוטלה).
הוראות חוק מסי מכס ובלו (שינוי תעריף), התש"ט-1949, יחולו על צווים לפי תוספת זו כאילו היו צווים לפי סעיף 1 לחוק האמור.
 
דוד בן–גוריון
לוי אשכול
 
ראש הממשלה
שר האוצר
יוסף שפרינצק
 
 
יושב–ראש הכנסת
 
 
ממלא–מקום נשיא המדינה
 
 
[1.] ס"ח 110, התשי"ב, עמ' 344.
תיקונים:ס"ח 153, התשי"ד, עמ' 113;
ס"ח 243, התשי"ח, עמ' 60 (73, 105);
ס"ח 364, התשכ"ב, עמ' 44 (57);
ס"ח 531, התשכ"ח, עמ' 156;
ס"ח 608, התשל"א (3.12.1970), עמ' 8;
ס"ח 815, התשל"ו (30.6.1976), עמ' 214, בתיקון זה הוחלפה המילה "סחורה" במילה "טובין" וכן הוחלפה המילה "סוחר" במילה "עוסק". מילים אלה הוחלפו לאורך כל החוק;
ס"ח 829, התשל"ז (4.11.1976), עמ' 3;
ק"ת 4345, התשמ"ב (6.5.1982), עמ' 946;
ס"ח 1107, התשמ"ד (23.2.1984), עמ' 62;
ס"ח 1195, התשמ"ו (24.8.1986), עמ' 274;
ס"ח 1328, התש"ן (10.8.1990), עמ' 190 (תחילת התיקון ביום 1.1.1991);
ס"ח 1406, התשנ"ג (7.1.1993), עמ' 15;
ס"ח 1533, התשנ"ה (19.7.1995), עמ' 355;
ס"ח 1643, התשנ"ח (28.12.1997), עמ' 31;
ס"ח 1663, התשנ"ח (31.3.1998), עמ' 185 [התשנ"ח (מס' 2)];
ס"ח 1691, התשנ"ט (5.11.1998), עמ' 19;
ס"ח 1854, התשס"ב (27.6.2002), עמ' 465;
ס"ח 1978, התשס"ה (27.1.2005), עמ' 123;
ס"ח 2077, התשס"ז (11.1.2007), עמ' 66. הצ"ח - ממשלה 260, התשס"ז, עמ' 16;
ס"ח 2458, התשע"ד (15.7.2014), עמ' 592. הצ"ח - ממשלה 771, התשע"ג, עמ' 911;
ס"ח 2467, התשע"ד (7.8.2014), עמ' 736 [התשע"ד (מס' 2)]. הצ"ח - ממשלה 771, התשע"ג, עמ' 911;
ס"ח 2482, התשע"ה (16.12.2014), עמ' 81. הצ"ח - ממשלה 877, התשע"ד, עמ' 844;
ס"ח 2511, התשע"ו (30.11.2015), עמ' 242. הצ"ח - ממשלה 951, התשע"ה, עמ' 1566;
ס"ח 2513, התשע"ו (9.12.2015), עמ' 286 [התשע"ו (מס' 2)]. הצ"ח - ממשלה 951, התשע"ה, עמ' 1566 ו–1604;
ס"ח 2662, התשע"ז (7.8.2017), עמ' 1199. הצ"ח - ממשלה 928, התשע"ה, עמ' 696.
[2.] הוראות סעיף 5א2 יחולו לגבי דיווח שיש להגישו מיום 1.2.16 ואילך.
[3.] תחילת תוקפו של סעיף 11 בנוסחו בתיקון התשע"ה ביום 1.1.15 והוא יחול לגבי חוב שנוצר מיום התחילה ואילך.
[4.] היתר לגילוי ידיעות פורסם בי"פ 4227, התשנ"ד (30.6.1994), עמ' 4112. היתר כללי נוסף פורסם בי"פ 4636, התשנ"ח (9.4.1998), עמ' 3130. אצילת סמכותו של שר האוצר למנהל רשות המסים פורסמה בי"פ 5418, התשס"ה, עמ' 3497.
[5.] סעיף 8 לחוק התיקון התשל"א המתייחס לסיפא של סעיף-קטן זה אומר: נאמר בזה כי הדין הוא, וכן היה, כאמור בסעיף 7.

מפת מסמך

1. פירושים
2. הטלת מס קניה
3. קביעת טובין טעוני מס ושיעורי מס
3א. קביעת שירותים טעונים מס ושיעורי מס
4. חישוב המחיר הסיטוני
4א. המחיר הסיטוני במקרים מיוחדים
4ב. המחיר הסיטוני ביבוא
4ג. דיווח על המחיר הסיטוני ושומת המנהל
4ד. תחולת חוק מסי מכס ובלו (שינוי תעריף)
4ה. מיסים
4ו. מחיר שירות
5. מועד חיוב במס
5א. דו"ח תקופתי
5א1. הגשה באופן מקוון
5א2. דיווח בגין חוות דעת
5א3. נקיטת עמדה חייבת בדיווח
5ב. קביעת מס
5ג. שומה לפי מיטב השפיטה
5ד. קביעה ושומה למספר תקופות
5ה. תיקון שומה וקביעת מס
5ו. המצאת הודעה
5ז. שמירת אחריות
5ח. השגה וערעור
6. עוסקים מורשים
6א. אישור יבואן בהסדר
6ב. ביטול אישור של יבואן בהסדר
6ג. דין יבואן בהסדר שהוא תאגיד
7. לא יוטל מס כפל
8. מס על טובין שהוחזרו לישראל
9. מי חייב בתשלום המס
9א. חלוקת נטל המס על אנשים שונים
9ב. תשלום מס בידי אחר
10. מועד תשלום המס
10א. קנסות וריבית
11. זקיפת תשלום לחוב קודם
12. גביית המס מהקונה
13. גביית המס
14. סיווג
15. סימון
16. חיפושים ותפיסות
16א. בדיקות ותפיסות בקשר למתן שירותים
17. מסירת ידיעות, מסמכים ודוגמאות
17א. הצבת פקיד במקום עסק
18. חקירות
19א. חסיון
19ב. סודיות
20. עובדי המס - בסמכויותיהם של שוטרים
21. מסירת הודעות
22. ענשים
23. אחריותם של מנהלים ופקידים
24. חובת ההוכחה
24א. פטור מחתימה
24ב. פגם בפעולה אינו פוסלה
25. כופר כסף
26. פטור
27. החזרת מס
27א. ייצוג חייב מס
28. מינוי ועדה מייעצת
28א. הקטנת מס קצוב
29א. עיגול סכומים
29ב. זכות לדרוש ערובה
29ג. תחולת הוראות מפקודת המכס
29ד. תחולת הוראות מחוק מע"מ
30. החלפת הוראות
31. ביצוע ותקנות
32. העברת סמכויות
33. תחילת תוקף